Ook Cubanen mogen nu een gsm kopen

UNKNOWN

Cubanen mogen voortaan een gsm kopen, een luxe die tot nu toe was voorbehouden aan personen die bij buitenlandse firma's werken of een hoge positie bekleden bij de communistische overheid. Dat heeft de regering van de nieuwe president Raul Castro bekendgemaakt. Het is de eerste versoepeling die onder de nieuwe president wordt doorgevoerd en betreft precies het soort van kleine vrijheden waar de Cubanen na het vertrek van Fidel Castro, Rauls oudere broer, op hadden gehoopt.

Omzeilen
Sommige Cubanen ontduiken het verbod al door buitenlanders in hun plaats een contract te laten aangaan, maar mobiele telefoons zijn in Cuba toch nog lang niet zo gemeengoed als in de rest van Latijns-Amerika.

'Convertible peso's'
Volgens het decreet dat het Cubaanse telecombedrijf ETECSA in de partijkrant Granma publiceerde moet voor een prepaid account worden betaald met 'convertible peso's' - een munteenheid die wordt gehanteerd voor toeristen en die 24 maal de waarde heeft van de peso waarin Cubaanse werknemers worden betaald. Dat betekent dat een mobieltje voor veel Cubanen waarschijnlijk te duur is. Maar volgens het Cubaanse telecombedrijf is dat nodig om geld te genereren voor de noodzakelijke verbetering van het kabelsysteem en om uiteindelijk ook diensten te kunnen aanbieden in gewone peso's.

Geen stormloop
Het liep vanmorgen nog niet meteen storm bij ETECSA. Het bedrijf, dat deels met buitenlands kapitaal van de Italiaanse firma Italcom opereert, zei de komende dagen bekend te zullen maken hoe Cubanen die nu een indirect contract hebben, dat op hun eigen naam kunnen overzetten en andere geïnteresseerde Cubanen een nieuw contract kunnen aanvragen. (ap/bf)