Ook Burundees parlement weigert missie van Afrikaanse Unie

Soldaten in Burundi - archief.
AFP Soldaten in Burundi - archief.
De twee kamers van het parlement in Burundi, die gisteren in uitzonderlijke zitting bijeenkwamen, verzetten zich tegen een vredesmissie van de Afrikaanse Unie in Burundi. Ze roepen de regering op "om de soevereiniteit van Burundi" te vrijwaren.

Eerder weigerde ook de regering al dergelijke missie, onder hetzelfde voorwendsel.

Volgens het parlement mag een lid van de Afrikaanse Unie zich niet bemoeien met interne aangelegenheden van een andere lidstaat. De parlementairen verzekerden dat er in Burundi "zeker geen genocide wordt voorbereid of aan de gang is". De waarschuwing die de internationale gemeenschap hierover uitte, wordt afgedaan als "geruchten".

"Burundi is een land in vrede. Het geweld doet zich enkel voor in enkele geïsoleerde wijken in Bujumbura", aldus de partijvoorzitter van de regeringspartij CNDD-FDD, en tevens Kamervoorzitter. Zij partij bezit de meerderheid van zowel Kamer als Senaat.

Vredesmissie
Burundi is al maandenlang het toneel van toenemend geweld, sinds zetelend president Nkurunziza zich kandidaat stelde voor een derde mandaat, hoewel dat door de grondwet verboden is. De Afrikaanse Unie besliste vrijdag om een vredesmissie te sturen, die zou bestaan uit 5.000 soldaten die minstens zes maanden in het land zouden gestationeerd worden. Maar de regering in Bujumbura verzet zich. De Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties zei te hopen dat de regering alsnog op zijn beslissing terugkomt.