Ook Britten denken nu dat Iran achter aanval tegen olie-infrastructuur Saudi-Arabië zit

VS zoeken internationale steun tegen Iran bij Algemene Vergadering VN

Brits premier Boris Johnson vertrok gisterenavond naar New York.
AP Brits premier Boris Johnson vertrok gisterenavond naar New York.
De Britse regering houdt Iran verantwoordelijk voor de aanvallen op Saudische olie-infrastructuur vorige week. Dat verklaarde Brits premier Boris Johnson aan journalisten onderweg naar New York. Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zullen de Verenigde Staten internationale steun zoeken tegen Iran. Ook Washington beschuldigt Teheran ervan verantwoordelijk te zijn voor de drone-aanvallen.

"President Trump en ikzelf willen de diplomatie alle kansen op slagen geven", verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op de zender ABC. "We hopen dat de Verenigde Naties een sterk standpunt zullen innemen." De Verenigde Naties zijn volgens hem opgericht "precies voor dit soort zaken, wanneer een land een ander land aanvalt".

Het Pentagon kondigde vrijdag aan militaire versterkingen naar de regio te sturen. Pompeo onderstreepte dat het de bedoeling is om "Iran te dwingen de beslissing te nemen om een normaal land te worden". Ook Brits premier Boris Johnson sluit niet uit dat Britse militairen zullen worden ingezet, bijvoorbeeld om olie-installaties te beveiligen. Johnson ziet voor de Britten een rol weggelegd “als brug tussen onze Europese vrienden en de Amerikanen”.

“De moeilijkheid is te weten hoe een internationaal antwoord te organiseren”, aldus de Britse eerste minister. Johnson voegde eraan toe dat “we met onze Amerikaanse en Europese vrienden gaan samenwerken om een antwoord uit te dokteren dat probeert om de spanningen in de Golfregio te verminderen.”

Iran ontkent elke verantwoordelijkheid in de aanvallen op twee olie-installaties in Saudi-Arabië op 14 september. De aanslagen zijn opgeëist door de Houthi-rebellen in Jemen, die daar de steun van Iran krijgen. 

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.
REUTERS Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • André Gijbels

  Als de VS tegen UK zegt, spring, zal UK vragen "hoe hoog"

 • Jef Heffens

  Beslissen met een meerderheid noemen ze blijkbaar "een dictatuur van de meerderheid" Als ik het goed begrijp wil de franstalige fractie een dictatuur van de minderheid installeren.

 • HUGO COOLSAET

  Denken is natuurlijk een doorslaggevend bewijs. Van Trump mag je al geen woord geloven en bijgevolg van zijn slaafse vriendjes nog minder.

 • Luc Lepoudre

  Natuurlijk, zonder enige twijfel en dat denken kan je achterwege laten. Dat moeten de Britten namelijk niet, gewoon de buikspreker van de USA.

 • Peter De Blieck

  De Britten denken wat Amerika hun verteld te denken.