Ook Berlusconi roept op om migranten van Nederlands reddingsschip aan land te laten in Sicilië

REUTERS
De 47 migranten die vastzitten op de reddingsboot Sea Watch 3 voor de kust van Sicilië moeten de toestemming krijgen om aan land te komen, heeft de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi gezegd.

"Eerlijk gezegd, in werkelijkheid, denk ik dat 47 nieuwe immigranten bovenop de meer dan 600.000 die we in ons land hebben, niets zouden veranderen", zei Berlusconi aan de Italiaanse openbare omroep RAI. Daarom, als het mijn verantwoordelijkheid was, zou ik hen zeker aan land laten gaan." Berlusconi's uitspraken zijn opvallend, aangezien de conservatieve politicus in het verleden vaak harde standpunten innam over migratie.

Vervolgen

Intussen dreigt de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini vandaag met de vervolging van de redders op de Sea Watch 3. Hij zegt dat hij kan bewijzen dat de bemanning het leven van de mensen aan boord in gevaar bracht. "De bewijzen zullen overgemaakt worden aan de gerechtelijke autoriteiten", zei Salvini op Twitter.

De Sea Watch 3, die onderdeel is van de Duitse ngo Sea Watch maar onder Nederlandse vlag vaart, pikte de migranten ruim een week geleden op ter hoogte van Libië en zoekt sindsdien een haven waar het kan aanmeren. Salvini liet verstaan dat ze niet welkom waren in Italië. "We staan klaar om medicijnen, voeding en al het noodzakelijke (voor de migranten aan boord, red.) te sturen, maar de Italiaanse havens zijn en blijven gesloten", zei de extreemrechtse politicus eerder op Twitter. Salvini wilde dat Nederland en Duitsland de verantwoordelijkheid op zich nemen voor de boot. De Nederlandse minister van Migratie Mark Harbers zei gisteren dat zijn land "niet verplicht" was om een oplossing te vinden, omdat de Sea Watch 3 "op eigen initiatief" handelde.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Verdonck

  Zeer zware straffen voor die mensenhandelaars en schip aan de ketting. Alle subsidies blokkeren en gebruiken voor afschrikkingsmiddelen tegen mensensmokkelaars.

 • Ludwig Vanden Boer

  Berlusconi heeft in se gelijk, 47 maakt niets op 600.000 maar dezen die nog volgen na die 47 als de piste weer open is zullen heel zeker het verschil maken en zullen op korte termijn heel Italië en bij uitbreiding de volledige EU destabiliseren.

 • Filip Vanlaeken

  Als ze opgepikt zijn, gerd dus, net buiten Libie, brend ze dan snel in veiligheid door ze af te zetten in Libie. Of gaat het niet daar om maar om mensensmokkle, om linkse doctrine door de strot van de belastingbetaler te duwen ? Om voor zichzelf als NGO de blijvende geldstroom van naief groenrood te garanderen ? Alsdan heeft Salvini natuurlijk groot gelijk : met alle Chinezen, maar niet met den dezen. Dankuwel mijnheer Salvini. Arresteer ze maar met de groeten van de meeste Europeanen.

 • Ludovic De Beuckeleer

  groot gelijk Marc Camp, ze staan op Nederlandse bodem, maar die zullen de struisvogel politiek uitoefenen ( wat ik niet zie enz....)

 • Theo Van Hoof

  Idd Marc Van Camp. Ze zijn in Nederland dus moeten ze maar naar Nederland varen. De vlag zegt alles.