Ga naar de mobiele website
^ Top

Ook Belgische politie waarschuwt voor internetspelletje dat tieners zou aanzetten tot zelfmoord

Veronika Volkova (16) en Yulia Konstantinova (15) stapten uit het leven. De politie onderzoekt of er een verband is met de 'Blue Whale'.
Twitter Veronika Volkova (16) en Yulia Konstantinova (15) stapten uit het leven. De politie onderzoekt of er een verband is met de 'Blue Whale'.
Blue Whale: dat is de naam van een internethype die flink wat paniek veroorzaakt in Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Oekraïne, Bulgarije en sinds kort ook in de rest van de wereld. Het spel zou tieners aanzetten tot zelfmoord en al honderden levens hebben geëist volgens bepaalde media en bloggers. Nu waarschuwt ook in ons land de politie van de zone Borinage in Henegouwen voor het fenomeen.

Het spel zou in gesloten groepen gespeeld worden op sociale media en kwetsbare jongeren viseren. Onder meer via VKontakte - de Russische versie van Facebook - zouden jongeren door bepaalde hashtags te gebruiken in contact kunnen komen met een 'curator'. Die geeft het slachtoffer dan opdrachten, vijftig dagen lang. Daarbij: 'luister naar melancholische muziek', 'kijk de hele dag naar horrorfilms' en 'kras een walvis in je arm'. De laatste opdracht zou steevast luiden: 'pleeg zelfmoord'. Wie uit het spel probeert te stappen, zou bedreigd worden.

Waar het 'spel' precies vandaan komt, is niet duidelijk. Maar een 19-jarige jongen uit de buurt van Moskou beweerde in 2015 dat hij het had uitgevonden om kwetsbare jongeren zelfmoord te laten plegen "omdat sommige mensen toch maar afval zijn". Filip Bodeikin zei dat hij verantwoordelijk was voor zeker zeventien zelfdodingen. En dat volgers zijn werk verder zouden zetten.

Rechtbank
Klopt dat of is hij gewoon een fantast? De jongeman zit nog zeker tot 15 mei in de cel en een rechtbank zal erover oordelen. Maar volgens zijn advocaat wordt hij maar verdacht van één concreet geval.

rv

Vast staat wel dat zijn hashtags worden gebruikt door cyberpesters om zelfverminking en zelfdoding te promoten. Hoe georganiseerd en doortastend die zijn, is niet geweten. Toen reporters van het prowesterse Radio Free Europe de test deden, kregen ze inderdaad de opdracht van een 'curator' om zich te verminken, maar toen ze er een bewerkte foto van stuurden, werd het stil aan de andere kant.

Censuur
Global Voices - een netwerk van burgers die zich verzetten tegen censuur - stelt ook vragen bij de "massale verspreiding" van het fenomeen. Volgens hen zou er in voormalige Sovjetrepublieken Kazachstan en Kirgizië maar één concreet geval bekend zijn waarbij een zelfmoord gelinkt werd aan het internetspel. En daar lijkt het elke keer op neer te komen: er doen de wildste verhalen de ronde over verminkingen en tieners die op het nippertje worden gered, maar die komen vaak van obscure websites en worden zelden concreet gemaakt.

Excuus
De overheden in Kirgizië en Kazachstan hebben in elk geval niet gewacht en maatregelen genomen tegen de 'doodsgroepjes'. Niet iedereen vindt dat een goed idee in landen die volgens Amnesty International slecht scoren op het vlak van internetcencuur. "Het kan een excuus zijn om sociale netwerken in te perken", klinkt het onder meer bij Burul Makenbaeva, die in de hoofdstad van Kirgizië werkt rond geestelijke gezondheidszorg. "Sociale netwerken die vaak een belangrijke rol spelen in het protest tegen regimes."

Wat er ook van aan is, de ongerustheid is wel reëel. Zo werd het Bulgaarse centrum voor Veilig Internetgebruik al overstelpt met telefoontjes van ouders en leerkrachten. Medewerkers vertelden hen echter dat het niet bewezen is dat er de jongste weken al 200 slachtoffers vielen door het spel.

Verband
Enkele concrete gevallen zoals de zelfdodingen van Veronika Volkova (16) en Yulia Konstantinova (15) afgelopen zondag, wakkeren dat ongeruste gevoel nog aan. De politie onderzoekt of er bij die meisjes echt een verband is met het internetspel van de 'blue whale'. Veronika zou onlangs wel een foto van een blauwe walvis op sociale media gepost hebben.

Belgische jongeren

Het fenomeen lijkt ook voet aan de grond te krijgen in ons land. Op Facebook riep de politie van de zone Borinage onlangs scholen en ouders op extra waakzaam te zijn nadat vier Belgische jongeren in een "vergevorderd stadium van het spel" zouden geraakt zijn. De politie benadrukt geen paniek te willen zaaien, maar roept op verdachte gedragingen onmiddellijk te melden. 

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Anonymous

    1 van die uitdagingen was zeker scheer uw wenkbrauwen in rechthoekjes

Meld een bug