Ook Belfast lust Boris Johnson niet: “Het kan hem weinig schelen als Ierland lijdt onder brexit”

Mary Lou McDonald, de leidster van Sinn Fein, staat de pers te woord in Belfast.
AP Mary Lou McDonald, de leidster van Sinn Fein, staat de pers te woord in Belfast.
De Britse premier Boris Johnson is vandaag in Noord-Ierland voor ontmoetingen met de vijf voornaamste Noord-Ierse politieke partijen. Na moeizame gesprekken met politieke leiders in Wales en Schotland eerder deze week, heeft Johnson het ook in Belfast niet onder de markt. Sinn Fein-kopstuk Mary Lou McDonald zei dat het de Britse leider wellicht weinig kan schelen als het Ierse eiland lijdt onder een harde brexit.

De kersverse Britse premier Boris Johnson begon zijn eerste week in Downing Street 10 met een tournee door de verschillende landsdelen van Groot-Brittannië. Vandaag is Noord-Ierland aan de beurt, misschien wel de gevoeligste regio. De brexit die Johnson voor ogen heeft - de Britse premier wil op 31 oktober uit de EU vertrekken, met of zonder akkoord met Brussel - dreigt vooral de Ieren zuur op te breken.

De spanningen tussen de EU-republiek Ierland en het Britse Noord-Ierland dreigen terug op te spelen als er een nieuwe harde grens tussen beide regio's komt, en dat is nu precies wat er dreigt te gebeuren als de Britten het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie niet goedkeuren.

Belangen van Engelsen

Mary Lou McDonald, de leidster van Sinn Fein, heeft Johnson er na hun ontmoeting van beschuldigd enkel voor de belangen van de Engelsen en de Conservatieve partij te willen strijden. "Het lijkt me dat hij ermee kan leven dat Ierland de 'collateral damage' van een harde brexit zou worden", klonk het.

McDonald wierp Johnson ook voor de voeten dat hij niet objectief is in het debat, en de Noord-Ierse Democratic Unionist Party voortrekt. De Tories van Johnson hebben momenteel geen meerderheid in het Britse Lagerhuis, en regeren noodgedwongen met gedoogsteun van de DUP. Die partij is de grootste in Belfast en verdedigt de unie tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Sinn Fein droomt dan weer van een hereniging met de republiek Ierland, en wil na een eventuele harde brexit stilaan stappen zetten in die richting.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joan Lute

  Wie wind zaait zal storm oogsten en uiteindelijk zullen de Britten na een hoop ellende de ogen openen en ontdekken dat het hun eigen pers en politici zijn die hen hebben voorgelogen en in de problemen hebben gebracht. Het is de taak van de EU haar burgers te beschermen tegen gevaar van buitenaf en afvalligen en dat kan alleen met hermetische grenzen zonder noord-Ierse uitzondering. Ik begrijp zelfs niet waarom ze ooit zijn aangesloten als ze nooit van plan waren EU te respecteren en aanvaarden.

 • Johnny chanet

  Brittannië staat op uiteenvallen. Daarbij hebben ze al veel geld verloren door de ontwaarding van hun munt en het zal nog erger worden. Engeland en Amerika krijgen de leiders die ze verdienen, zijn niet de slimste. Wel de hardste roepers.

 • René Neeskens

  Wat iedereen al dacht, komt er nu stilaan uit : Boris- Floris gaat enorme problemen veroorzaken. Het VK is indertijd al begonnen met een afscheiding, door gewoon niet mee te doen met de euro. Ze rijden daar altijd een alternatieve koers, zowel op de weg, als met het munt- en metriekstelsel. Dat geldt ook voor migratie- en vluchtelingenregels. Paspoort ? Kennen we niet...

 • Peter Thys

  ik denk dat hij problemen zal krijgen met vraag naar onafhankelijkheid van Schotland en Wales, met de Ira geen onderhandelingen maar terrorisme met de EIS te willen aansluiten bij Ierland. Als je dan nog in rekening neemt dat men al duizenden militairen in reserve reeds voorzien voor onrusten de kop in te drukken dan staat die bedriegelijke, slimme Brexit-Britten mooie tijden te wachten !

 • Yves Pinoy

  Boris Johnson zal in Brussel niet meer bereiken wat May al had genegotieerd. Het zal een harde Brexit worden waarbij Ierland de dupe zal zijn. Noord-Ierland zal nooit een hereniging willen tot spijt van Sinn Fein. Ierland in zijn totaliteit lijkt in feite een beetje op Vlaanderen en Wallonië: twee verschillende culturen.