Ooggetuigen: "Hallucinante taferelen"

AP
Bij een bomaanslag in het economische centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok zijn meerdere doden en gewonden gevallen. De meest opmerkelijke getuigenissen op een rij.

"We dachten dat het donder was"

Tamar Johnson (20), Britse toeriste die de explosie van dichtbij meemaakte

"Mijn zus en ik zaten in de Sky Bar van het Lebua-hotel toen we een enorme explosie hoorden", vertelt Johnson aan de Britse krant The Guardian. "We dachten eerst dat het donder was, omdat het al de hele dag had geonweerd. We hadden niet meteen door dat er iets mis was."   

"Dan belde mijn moeder me op vanuit het hotel. Ze schreeuwde dat er een bom was ontploft en we vluchtten terug naar ons hotel. Het was ontzettend chaotisch - mensen liepen heen en weer en er waren overal ambulances en politieagenten."   

"Ik ben bijna zeker dat we een tweede explosie hebben gehoord toen we wegrenden van de eerste. Het was vreselijk. We waren zo opgelucht toen we onze ouders terugzagen in het hotel."   

"We zijn nu op de 23ste verdieping en wachten allemaal samen tot het weer rustiger wordt. Het is heel beangstigend. De hotelmedewerkers zorgen goed voor ons: ze hebben de deuren gesloten en vroegen ons niet naar buiten te gaan voor er meer nieuws is." 

Thaise reddingswerkers helpen een gewonde vrouw na de aanslag in de buurt van het Erawan-schrijn in Bangkok.
EPA Thaise reddingswerkers helpen een gewonde vrouw na de aanslag in de buurt van het Erawan-schrijn in Bangkok.

"De Thai bleven eerst gewoon verder rijden"

Vincent Coessens, Vlaming op 100 meter van explosie

Vincent Coessens, een Vlaming die in Bangkok woont, was op het moment van de explosie vlakbij, zegt hij via Skype aan VTM NIEUWS. Rond zeven uur lokale tijd hoorde Vincent een heel zware explosie met een schokgolf. "Het gebeurde op een heel groot kruispunt, waar het druk is rond die tijd", zegt hij. "Ik kwam net uit de sky bridge, waar een glazen wand de schok voor mij heeft opgevangen. De schade bleef daar beperkt tot uiteengespatte lampen en heel veel zwarte rook." 

De hulp kwam volgens Coessens behoorlijk traag op gang, de Thai reden zelfs gewoon door. "Grote chaos is hier niet echt de gewoonte", zegt hij. "Op het getroffen kruispunt reden de Thai ook gewoon weer verder als het licht op groen sprong. Na een tijd is dat toch gestopt, maar de hulpdiensten zijn wel pas na een halfuur aangekomen, door het drukke verkeer."

"Bijtende geur"

Barry Newhouse, hoofdredacteur van de Amerikaanse zender Voice of America

"Er hing een bijtende geur in de lucht", vertelt Newhouse aan de BBC. Het was heel chaotisch: de politie probeerde een veiligheidsperimeter in te stellen, maar dat verliep moeilijk door het erg drukke spitsuur."

"De aanslag vond plaats in het commerciële hart van de stad: er zijn heel veel winkels, restaurants en een metrostation. Het is een vreselijke tragedie."

"Honderden mensen hebben zich verzameld om de plaats van de aanslag te kunnen overschouwen. De politie is er intussen in geslaagd een perimeter in te stellen om de mensen op afstand te houden en te kunnen onderzoeken wat er precies gebeurd is."

"Het schrijn waar de aanslag plaatsvond is heel populair - heel veel mensen stoppen er om een foto te maken - en is een echte klassieker voor toeristen. De bom heeft de stad echt in haar hart getroffen."  

"De bom heeft de stad echt in haar hart getroffen"

Barry Newhouse, ooggetuige

"Gehavende scooters en glasscherven"

Oliver Holmes, Zuidoost-Aziëcorrespondent voor de Britse krant The Guardian

"Er staan tientallen ambulances op het kruispunt waar de explosie plaatsvond. Op straat liggen gehavende scooters en glasscherven."  

"Het getroffen kruispunt ligt vlakbij een winkelstraat en het nabijgelegen metrostation is intussen gesloten."  

"Op de metro hapte iedereen naar adem toen we voorbij de plaats van de aanslag reden. Iedereen begon onmiddellijk te telefoneren en foto's op te zoeken op sociale media."  

"Ik zag drie politiemannen rondwandelen en in de bosjes speuren met zaklampen, op zoek naar andere bommen."  

"De politie en de brandweer heeft alles intussen afgesloten. Toch staan honderden mensen, politieagenten en een paar journalisten toe te kijken. Bij het rommelen van de donder schrok iedereen zichtbaar."

"Er is een hospitaal vlakbij de plaats van de aanslag, maar de rij met ambulances is zo lang dat andere ziekenwagens de gewonden wegbrengen naar ziekenhuizen in de omgeving."

Politieagenten en speurhonden in de buurt van het kruispunt in Bangkok waar vanavond een bom ontplofte.
GETTY Politieagenten en speurhonden in de buurt van het kruispunt in Bangkok waar vanavond een bom ontplofte.

"Glas en organen op straat"

Thanapon Peng (25), marketeer  

"Ik zag glas. Ik zag organen van mensen op straat. Ik weet niet hoeveel slachtoffers er waren." 

"Medewerkers van het Grand Hyatt hotel maanden me aan om naar binnen te gaan. Ik wacht hier tot het weer veilig is om naar buiten te gaan."  

"Ik heb gehoord dat er ongeveer tachtig mensen gewond zijn geraakt, maar ik weet niet hoeveel er zijn gestorven", meldt Peng aan The Guardian.

Politieagenten inspecteren het Erawan-schrijn.
EPA Politieagenten inspecteren het Erawan-schrijn.

"Totale chaos"

Richard Sri-kureja

"Ik was op weg naar een winkelcentrum vlakbij het schrijn, toen ik plots een gigantische ontploffing hoorde", getuigt Sri-kureja op de Britse openbare omroep BBC. "Mensen liepen naar alle kanten, het was totale chaos. En dat in het centrum van Bangkok."

"De politie heeft alles afgezet en vroeg iedereen weg te blijven. Vijf minuten later kwamen de ambulances, ik heb er wel twintig of dertig geteld."

"Het kruispunt waar de aanslag gebeurde, is meestal erg druk. Ik heb gehoord dat families worden opgevangen in winkelcentra en dat de gewonden ook in hotels worden verzorgd."

"Ik zag een familie die zwaargewond was. Er was nog geen hulp voorhanden, dus omstanders probeerden te doen wat ze konden. Sommige mensen namen foto's. Het was hallucinant."

Thaise reddingswerkers helpen een gewonde man.
EPA Thaise reddingswerkers helpen een gewonde man.