Ga naar de mobiele website
^ Top

Onze reporters meten angst op in Freiburg: "We hebben allemaal pepperspray op zak"

Benoit De Freine
In het Duitse Freiburg im Breisgau regeert de angst vandaag. Angst onder jonge, vrouwelijke studenten voor een zoveelste verkrachting of zelfs moord gepleegd door een vluchteling. Eenmaal donker gaan ze niet meer alleen de straat op en hebben pepperspray op zak. De politie heeft versterking uit nabijgelegen steden opgeroepen om te patrouilleren in donkere parken en steegjes, om het veiligheidsgevoel te versterken.

"We hebben allemaal pepperspray op zak, maken speciaal een omweg langsheen verlichte fietspaden in plaats van donkere steegjes en hebben onze ouders moeten beloven dat we nooit meer alleen op pad gaan", aldus een studente. 

Er is ook angst bij de oudere bevolking. Omdat er haat aan het woekeren is. Omdat het niet vijf vòòr twaalf, maar al lang vijf nà twaalf is. Duizenden asielzoekers zitten er verspreid over enkele kampen. Meestal gaat het goed en de méésten wachten er op een beter leven. Maar soms gaat het ook heel erg mis.

Studente verpleegkunde Maria Ladenburg, dochter van een EU-functionaris uit Brussel, is het voorlopig laatste slachtoffer. Ze viel in handen van een minderjarige Afghaanse asielzoeker die haar verkrachtte en haar lichaam dumpte in een rivier. De dader was een jaar eerder aangekomen en werd opgevangen in een Duits gezin met het hart op de juiste plaats. "Maria is een slachtoffer van Merkels warme welkom", wordt nu gezegd. Het meisje zou vandaag twintig jaar geworden zijn.

Onze reporters, Kurt Wertelaers en Benoit De Freine, trokken naar Freiburg im Breisgau en konden de angst bij de bevolking opmeten. Lees de volledige reportage morgen in Het Laatste Nieuws en in HLN Plus, onze zone exclusief voor abonnees.

Benoit De Freine
Benoit De Freine
Facebook
Benoit De FreineReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug