Ontwenningskliniek gaat bitcoinverslaafden behandelen

ANP
Een Britse ontwenningskliniek gaat mensen helpen die verslaafd zijn aan de handel in cryptomunten. De hevige koersschommelingen van digitale munten als bitcoin, ether en ripple kunnen een 'high' veroorzaken.

Dat opwindende effect kan volgens het ziekenhuis Castle Craig verslavend zijn, net als gokken. Verslaving aan cryptomunten valt dan ook onder dezelfde categorie als verslaving aan online beurshandel, verklaart Mark Griffiths, hoogleraar gedragsverslaving aan Nottingham Trent University op de site van Castle Craig. "Het is te vergelijken met een gokverslaving", klinkt het.

Het kan een obsessie worden. Je kijkt elk half uur, elke tien minuten, elke vijf minuten wat de koers doet.

Jose Pereira

Verliezen

De hoge risico's van de heftig fluctuerende markt voor cryptomunten trekken probleemgokkers aan, zegt therapeut Jose Pereira van het ziekenhuis. "Het kan een obsessie worden. Je kijkt elk half uur, elke tien minuten, elke vijf minuten wat de koers doet."

Net als bij gokken maken bitcoinhandelaars daarbij voortdurend de afweging: ga ik er meer geld op inzetten, of stap ik eruit? De gevolgen kunnen volgens de behandelaars desastreus zijn. "Sommige mensen raken eraan verslaafd en verliezen alles wat ze hebben. Geen enkele verslaving leidt tot zoveel zelfmoorden als een gokverslaving."

Castle Craig durft geen schatting te maken hoeveel mensen verslaafd zijn aan de handel in cryptomunten. Bitcoinverslaafden kunnen terecht in het bestaande programma voor gokverslaafden. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bert Giels

  Cryptofreaks zijn snel op hun tenen getrapt. Als je de schommelingen in de koers ziet dan kan je toch niet anders concluderen dat het hier om gokken gaat.

 • Rudi De Groof

  Kan men dat ontwenningsprogramma voor die mensen niet online zetten? We leven toch in 2018 zeker.

 • Steve Wildemeersch

  tjah... gaan we straks ook beursverslaafden aanpakken? Oei ... en wat met spaarverslaafden?

 • Sylke Buysse

  Betaling in Bitcoin wellicht ???