Ontvoerder Cleveland pleegt zelfmoord in zijn cel

De Amerikaanse ontvoerder Ariel Castro, die jarenlang drie vrouwen gevangen hield en misbruikte, is dood. Gevangenispersoneel vond de 53-jarige Castro hangend in zijn cel, dat meldden Amerikaanse media.

Een officiële verklaring van het gerecht van Ohio meldt dat de 52-jarige Castro dood in zijn cel werd aangetroffen om 21.20 uur lokale tijd. Het verplegend personeel van de gevangenis heeft nog geprobeerd de man te reanimeren, Castro werd vervolgens naar het ziekenhuis overgebracht. Daar werd hij officieel doodverklaard om 22.52 uur.

Als Castro zichzelf inderdaad heeft opgehangen, wat nog officieel moet worden vastgesteld, is onduidelijk hoe dat heeft kunnen gebeuren. Volgens de lokale tv-zender WOIO stond hij onder verscherpt toezicht. Iedere 30 minuten moest hij gecontroleerd worden.

Levenslang
Oud-buschauffeur Castro ontvoerde zijn slachtoffers tussen 2002 en 2004 en sloot hen op in zijn huis in Cleveland. In mei van dit jaar werden Michelle Knight (32), Amanda Berry (27) en Gina DeJesus (23) bevrijd, nadat een buurman een van hen om hulp had horen schreeuwen.

Castro werd vorige maand veroordeeld tot een levenslange celstraf, plus een symbolische 1000 jaar extra. Om te voorkomen dat hij de doodstraf zou krijgen had hij schuld bekend op alle 937 aanklachten waaronder verkrachting, vrijheidsberoving en moord op een ongeboren baby van een van de vrouwen. De ontvoerder had haar zwangerschap beëindigd. Een zwangerschap van Berry resulteerde in de geboorte van een dochter, die nu 6 jaar is.

Seksverslaafd
Tijdens zijn proces probeerde Castro zich te rechtvaardigen. Hij vertelde de rechtbank dat hij werd "gedreven door seks''. "Ik ben geen monster. Ik ben gewoon ziek. Ik heb een verslaving, net als een alcoholist'', verdedigde hij zich.

Knight, het enige slachtoffer dat Castro onder ogen kwam in de rechtszaak, wilde hem niet vergeven. "Ik heb 11 jaar doorgebracht in de hel'', zei ze tijdens de uitspraak. "Ik zal alles te boven komen, maar jij gaat voor eeuwig de hel tegemoet''. Slopers braken in augustus het 'horrorhuis' van Castro in Cleveland af waar hij de vrouwen had opgesloten.

De drie vrouwen toonden in juli een video waarin zij het publiek bedankten voor alle steun die zij ontvingen sinds hun bevrijding. In het filmpje op internet gaven ze om beurten aan dat zij zeer gelukkig zijn met hun hernieuwde vrijheid. Ook bedankten ze voor het geld dat voor hen is gestort in een speciaal fonds, waarin in juli al meer dan 1 miljoen euro zat.

Het huis waar Castro de vrouwen gevangen hield werd met de grond gelijk gemaakt.
EPA Het huis waar Castro de vrouwen gevangen hield werd met de grond gelijk gemaakt.
REUTERS