Ga naar de mobiele website
^ Top

Ontvoerde Nederlandse journalisten vreesden voor hun leven

Programmamaker Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender staan voor een hotel in Colombiaanse Cucuta de pers te woord. De twee Spoorloos-journalisten werden tijdens opnames van het Nederlandse tv-programma ontvoerd door de Colombiaanse guerrillabeweging ELN.
ANP Programmamaker Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender staan voor een hotel in Colombiaanse Cucuta de pers te woord. De twee Spoorloos-journalisten werden tijdens opnames van het Nederlandse tv-programma ontvoerd door de Colombiaanse guerrillabeweging ELN.
De Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender hebben voor hun leven gevreesd, nadat ze in handen van de Colombiaanse rebellenbeweging ELN waren gevallen. Na hun bevrijding vannacht lieten de makers van 'Spoorloos' op een persconferentie weten dat de ontberingen in de jungle hen zwaar vielen.

"Ik dacht: dit ga ik niet overleven'', zei Bolt over de lange marsen die hijzelf en Follender in de jungle maakten met strijders van het ELN. Die probeerden door de verplaatsingen uit handen van het Colombiaanse leger te blijven.

Bolt en Follender zeiden dat ze goed zijn behandeld door het ELN en dat onder meer humor hen op de been hield. De Nederlanders vinden het een goede zaak dat de Colombiaanse regering en het ELN onderhandelen over vrede. "Dit deel van Colombia is een bijna vergeten deel van het land, waar mensen keihard werken voor bijna niets", zei Bolt in het Spaans tegen de Colombiaanse journalist die had geïnformeerd naar het vredesproces. "Mensen verdienen die armoede niet en hebben recht op ontwikkeling."

AFP

Verdacht

De twee Nederlanders zeiden dat de leden van guerrillabeweging aanvankelijk dachten ze voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA werkten. Dat de programmamakers camera's en andere apparatuur bij zich hadden, vonden de ELN-strijders verdacht.

Het ELN suggeerde in een persverklaring dat de ontvoering de Nederlanders bespaard had kunnen blijven, als ze hun aanwezigheid in het territorium van de guerrillabeweging kenbaar hadden gemaakt. Elke onbekende die er verschijnt, wordt aangehouden, verklaarde de guerrillabeweging, want het ELN moet zich beschermen tegen aanvallen van het leger en paramilitaire groepen.

EPA

Snel naar huis

Bolt en Follender waren in het gebied voor opnames voor het programma 'Spoorloos'. Ze werden afgelopen nacht vrijgelaten. Ze weten nog niet precies wanneer ze teruggaan naar Nederland, maar ze zeiden dat dit "heel snel zal zijn''.

AFP
Meer over1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • JDD

    Opgeblazen gedoe .

Gesponsord

Meld een bug