Ga naar de mobiele website
^ Top

Ontvoerde Nederlandse journalisten nu toch echt vrijgelaten in Colombia

Derk Johannes Bolt (tweede van links) en zijn cameraman, Eugenio Ernest Marie Follender (tweede van rechts) met twee leden van het 'Ombudsman Office'.
EPA Derk Johannes Bolt (tweede van links) en zijn cameraman, Eugenio Ernest Marie Follender (tweede van rechts) met twee leden van het 'Ombudsman Office'.
De twee Nederlandse journalisten die in Colombia door de guerrillabeweging ELN waren ontvoerd, zijn weer vrijgelaten. Dat meldt de regionale ombudsman op Twitter. Het nieuws is ook bevestigd door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Er werd geen losgeld betaald voor hun vrijlating.

Het duo zou vroeg in de ochtend Belgische tijd zijn overgedragen aan een team van de regionale ombudsman. Deze hulpdienst behandelt doorgaans klachten en conflicten van burgers met de overheid. 

"Derk Bolt en Eugenio Follender zijn vandaag vrijgelaten in de zeer gevaarlijke regio Catatumbo in het noorden van Colombia", bevestigt het ministerie. "Zij maken het naar omstandigheden redelijk goed." De Nederlandse ambassadeur ter plaatse heeft al met beide journalisten kunnen spreken.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders kon ook al met Bolt spreken. Hij liet de journalist weten hoe blij Nederland is met hun vrijlating. "Bolt was goed aanspreekbaar en heel opgelucht. Ze hebben een reis voor de boeg door de jungle. We zetten alles in het werk om ze zo snel mogelijk te laten terugkeren naar Nederland", aldus Koenders.

"Op de verkeerde plek"
Derk Bolt (62), werkend voor het programma 'Spoorloos' van omroepvereniging KRO-NCRV, en zijn cameraman Eugenio Follender (58) waren vorige zaterdag ontvoerd. Ze waren op zoek naar de biologische moeder van een Colombiaanse die door een Nederlands stel was geadopteerd.

De eindredacteur van het programma liet zaterdag weten dat er geen losgeld is betaald voor hun vrijlating. "Het is ook geen eis geweest. Ze zijn per ongeluk ontvoerd. Er lag geen enkel plan aan ten grondslag. Het ziet er echt naar uit dat ze vorige week zaterdag op de verkeerde plek waren", aldus eindredacteur Paul Vertegaal op NPO Radio 4.

Gisteravond had ELN zelf al de vrijlating gemeld, maar het trok die aankondiging nadien in.

EPA
EPA
EPA
Meer over1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Marc Geerts

    Ja, neen , ja , neen of toch ja nu....en maar gissen en zorgen voor sensatie.

Gesponsord

Meld een bug