Ontvoerde Française bevrijd in Jemen

Activisten in Jemen demonstreerden in maart van dit jaar voor de vrijlating van Isabelle Prime.
ANP Activisten in Jemen demonstreerden in maart van dit jaar voor de vrijlating van Isabelle Prime.
De Française Isabelle Prime, die sinds februari gegijzeld werd in Jemen, is opnieuw vrij. Dat maakte de Franse president gisterenavond bekend in een persbericht. De vrouw bevindt zich onder bescherming van Franse eenheden, luidt het. Ze zou de komende uren naar Frankrijk terugkeren.

"Onze landgenote Isabelle Prime is vanavond bevrijd", aldus de verklaring. Details rondom de vrijlating van Prime werden niet gegeven.

De 30-jarige Prime werkte voor een Amerikaanse firma aan een project van de Wereldbank in Jemen. Ze werd samen met haar Jemenitische tolk in februari in de hoofdstad Sanaa ontvoerd. Die stad staat onder controle van de Houthi-rebellen, die tegen aanhangers van de naar Saoedi-Arabië gevluchte president Abed Rabbo Mansoer Hadi vechten.

De ontvoerde vrouw zou het zwaar te verduren hebben gehad tijdens haar gevangenschap. Zo dook eerder een video op waarin een wanhopige Prime zei verschillende keren te hebben geprobeerd zichzelf van het leven te beroven. "Breng me alsjeblieft snel terug naar Frankrijk, want ik ben erg, erg moe", verklaarde ze toen. De tolk werd in maart al vrijgelaten en kloeg er toen ook over dat ze geslagen en slecht behandeld werd.

In Jemen worden regelmatig buitenlanders ontvoerd. In het verleden gebeurde dat door stammen of aanhangers van al-Qaeda, die dan losgeld of toegevingen van de regering eisten.

Isabelle Prime.
ANP Isabelle Prime.