Ga naar de mobiele website
^ Top

Ontvoerde baby 23 jaar lang als eigen kind uitgegeven

AP
1987. Carlina White is 19 dagen oud als ze met koorts in het ziekenhuis ligt. Een 'vrijwilligster' van het ziekenhuis bood hulp en nam de baby met zich mee, om nooit meer terug te keren. Het ontbreken van de geboorteakte bracht de misdaad na ruim 20 jaar aan het licht.

"Ze zei dat ik me geen zorgen moest maken en dat alles in orde kwam", herinnert de echte moeder zich op de Newyorkse zender NY1. "Maar ze verdween, zo wreed, zo boosaardig".
 
"Ik woonde toen in Bridgeport, Connecticut", vertelde daderes Ann Pettway aan de rechter. "Ik ben naar Harlem naar een ziekenhuis gereden en heb een kind meegepakt. En ik wist dat het verkeerd was". In politieverhoren bekende ze dat ze enkele miskramen had gehad en niet meer geloofde dat ze zelf zwanger kon worden.

Ruim twintig jaar lang aan vrienden beweerd dat het haar kind was en ook het dochtertje wist niet beter. Ze noemde het kind Nejdra Nance.
 
Eigen zoektocht
De jonge vrouw zelf had volgens The New York Times als tiener al vermoedens dat haar zogenaamde moeder haar echte moeder niet was. Er waren bijvoorbeeld geen uiterlijke gelijkenissen.

Toen ze enige tijd geleden zelf zwanger werd en naar een geboorteakte vroeg, gaf Pettway een ontwijkend antwoord en zei dat ze haar als klein meisje van een drugsverslaafde moeder had overgenomen.

De dochter zocht dan in databanken op het internet naar foto's van vermiste kinderen en geloofde op een bepaald ogenblik zichzelf te herkennen. Een dna-test bevestigde het vermoeden. Ann Pettway werd opgepakt en gaf de misdaad toe. Nu pleit ze schuldig voor de rechter.
 
"23 jaar cel"
De strafmaat zal op 14 mei bepaald worden, de wet voorziet een minimum van 20 jaar. De rechter is daar evenwel niet aan gebonden en kan ook levenslang vonnissen. De advocaat van Pettway hoopt op een mild verdict, omdat zijn cliënte zich na het onderzoek zelf gemeld heeft en het kind nooit wat heeft misdaan: "Dit is geen gewone kidnapping. Ze heeft veel spijt en beseft dat ze veel pijn heeft veroorzaakt."

Carlina's biologische moeder zei dat ze de hele tijd had gehoopt haar kind weer te zien. De vader hoopt op een lange gevangenisstraf: "Ze moet 23 jaar krijgen, net zoveel als ze van ons heeft gestolen".

De jonge vrouw zelf is minder wraakzuchtig: ze blijft de vrouw die ze altijd gekend heeft als moeder steunen.

Niet meer mogelijk
Dergelijke misdaden zijn vandaag in New York nauwelijks nog mogelijk. Kinderen krijgen onmiddellijk bij de geboorte een voetbandje met zender. Zo gauw daarmee het bereik van de kraamkliniek wordt verlaten, slaat een elektronisch alarm aan. Ook de ouders moeten zich identificeren met een elektronisch armbandje en krijgen dan pas hun kind in handen.Meld een bug