Ontsnapte Nederlandse crimineel plaatst treiterende video op Instagram: “Hij waant zich onaantastbaar”

Shahin Gheiybe in de instagram-video.
Politie Shahin Gheiybe in de instagram-video.
De Nederlandse crimineel Shahin Gheiybe zat achter tralies voor een dubbele poging tot moord, maar kon ontsnappen. Sinds een week staat hij op de Nationale Opsporingslijst. Het weerhoudt de man niet om zelf de aandacht te trekken. Op Instagram circuleert een video van hem, waarin de misdadiger provocerend vertelt dat hij geniet van zijn vrijheid.

De 35-jarige Nederlander uit Iran wordt gezocht voor het neerschieten van twee zakenpartners in Den Bosch, tijdens een mislukte zakendeal. 

De slachtoffers zouden van hem voor 175.000 euro een partij computeronderdelen kopen. Toen de deal bijna rond was, schoot hij hen neer en ging hij er met het geld vandoor. Daarvoor werd hij in 2010 veroordeeld tot dertien jaar cel. Maar in 2011 ontsnapte hij uit de gevangenis in Breda. Hij had toen pas twee jaar van zijn straf uitgezeten. Sindsdien is hij zoek.

Vakantiefoto's

Bij een inval bij familie in Almere en Eemnes vorige week werden recente vakantiefoto's van hem gevonden. Daarop was te zien dat hij veel selfies maakt en regelmatig te zien is op feestjes. De Nederlandse politie bracht enkele van de beelden naar buiten in een oproep aan het publiek om uit te kijken naar de veroordeelde crimineel. 

Politie.nl

Vreugdedansje

Het lijkt de man niets te deren. Sterker: hij provoceert de politie door vanuit waarschijnlijk Iran een video online te plaatsen, waarin hij te zien is voor een luxevilla. “Hallo, ik ben Shahin, diegene die al lang door de Nederlandse politie gezocht wordt”, zegt hij breed lachend. Een vreugdedansje volgt. 

In de video vertelt Gheiybe dat hij zijn verhaal wil doen in een Nederlandse krant. Hij doet naar eigen zeggen graag zijn verhaal, “omdat de waarheid heel anders is”. Maar ook: “Ik zal niet op alle vragen antwoord geven.” Hij zegt verder nog te “genieten van mijn vrijheid en van het lekkere weer”.

We vinden het schokkend om te zien hoe hij hier de feiten verdraait

De politie over de Instagram-video

Verbolgen

Het programma Opsporing Verzocht deelde de beelden gisterenavond op NPO1. De politie reageert in het programma verbolgen. “We vinden het schokkend om te zien hoe hij hier de feiten verdraait. Kennelijk waant hij zich vrij en onaantastbaar in Iran”, zegt een woordvoerder. 

Agenten hebben aanwijzingen dat Shahin in Iran afspreekt met familie. “We zijn benieuwd welke naam hij dan gebruikt, en waar en wanneer hij afspreekt. Want we vinden het onaanvaardbaar dat iemand zo zijn straf ontloopt.” 

De politie heeft een week na de plaatsing van Shahin op de Nationale Opsporingslijst zo'n veertig tips gekregen. Het onderzoek loopt.

Politie.nl9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dante Mertens

  Abdel Nasser: Poging tot moord, hij heeft hen neergeschoten maar ze waren niet dood. Voor de duidelijkheid: dat is wat ik uit het artikel haal, het zegt niks over mijn mening over de strafmaat.

 • Abdel Nasser

  13jaar voor 2 moorden? Ook wel vreemd dat er bij een zakendeal 175.000eur cash wordt betaald. Toch geen normale gang van zaken te noemen

 • christian electeur

  kettingen aan polsen en enkels . Dan kunnen ze niet lopen. Maar ja, in onze Europese pamperlandjes kan dit niet. Slachtoffer blijft Slachtoffer.

 • Ben Strauven

  Machteloos staan ze met die dubbele nationaliteiten en die landen leveren niet uit he. Heel gevaarlijk voor ons want die doen hier dus wat ze willen in Europa en lachen ons nog uit in het gezicht

 • Anita Billen

  Weer een bewijs dat die dubbele nationaliteit moet afgepakt worden