Ontslag voor agent uit Texas die zwarte tiener doodschoot

Een herdenking voor Christian Taylor in Arlington, Texas.
AP Een herdenking voor Christian Taylor in Arlington, Texas.
Een politieagent die vorige week in de Amerikaanse stad Arlington in de staat Texas de ongewapende zwarte tiener Christian Taylor doodschoot, is ontslagen. Volgens politiechef Will Johnson had agent Brad Miller (49) de situatie slecht beoordeeld en maakte hij een fout door geen versterking op te roepen.

Johnson zei dat verklaringen van andere politieagenten over het incident "verontrustend" waren, meldt NBC News. De agent kwam af op een melding van een inbraak in de showroom van de autodealer. De 19-jarige Taylor zou van achter een gesloten glazen ingang tegen een agent hebben gezegd dat hij van plan was een auto te stelen.

De agent ging daarop het pand binnen, terwijl hij eigenlijk versterking had moeten oproepen om er zeker van te zijn dat er niemand anders in het pand was. De agent zou vier keer op de verdachte hebben geschoten. Drie keer toen hij al op de grond lag en was verlamd door een stroomstootwapen. Er zijn volgens Johnson geen bewijzen dat er een worsteling aan voorafging. Miller vertelde na het incident dat hij dacht dat hij gevaar liep.

Zeven keer meer kans
Dit jaar zijn in de VS 24 zwarte ongewapende mannen doodgeschoten door de politie, meldde de Amerikaanse krant Washington Post eerder op basis van eigen onderzoek. Volgens de krant lopen zwarte mannen zeven keer meer kans om door de politie te worden doodgeschoten terwijl ze ongewapend zijn, dan blanke mannen.

Agent Brad Miller.
REUTERS Agent Brad Miller.