Ontruiming van verschillende kampen in Calais

AFP
De ordediensten hebben dinsdagochtend de laatste migrantenkampen ontruimd in industriezone Les Dunes in de Franse havenstad Calais. Volgens de prefectuur waren daar ongeveer 150 personen aanwezig.

"Er verbleven ongeveer 150 personen, vooral van Afrikaanse origine, en er stonden 250 tenten op drie locaties. Ze leefden in extreem precaire omstandigheden", zegt de prefectuur van Pas-de-Calais in een persbericht. "De bewoning veroorzaakte ernstige problemen voor de veiligheid, de hygiëne en de rust, vooral voor de werknemers van bedrijven in de buurt." Drie uitzettingsbevelen, in mei en juni, zouden de ontruiming mogelijk hebben gemaakt.

Om 7 uur ‘s ochtends grendelden ordediensten de omgeving af. Activisten, journalisten en nieuwsgierigen werden de toegang geweigerd."Om 10.30 uur hadden we de zorg op ons genomen van 53 geïsoleerde personen, onder wie zes minderjarigen", zegt de prefectuur. Aan de migranten werd een dak beloofd in opvangcentra. 

"Maar op de locaties zijn regelmatig 300 tot 400 ballingen aanwezig", zegt François Guennoc, vicevoorzitter van de organisatie Auberge des Migrants. Het collectief Appel d'Air telde er "300 à 450", vooral mannen, afkomstig uit Soedan, Ethiopië, Eritrea, Afghanistan en Irak. 

De organisaties hadden maandagavond geanticipeerd op de ontruimingen. "Van zodra we gisterenavond het nieuws verspreidden, zijn veel ballingen vertrokken om zich elders te installeren", zegt een vertegenwoordiger van de organisatie Utopia 56.
Terwijl de ontruiming dinsdag aan de gang was, waren inderdaad verschillende migranten of vluchtelingen met rugzak aan het stappen op de Route de Gravelines, waar zich in 2015 en 2016 de fameuze 'Jungle' bevond. In het immense kamp woonden tot 10.000 personen in mensonwaardige levensomstandigheden.

"Al meer dan een jaar zijn er de dagelijkse uitzettingen uit de kampen in Calais, de inbeslagnames van basisbenodigdheden, arrestaties en administratieve aanhoudingen, bovenop het systematische politiegeweld. Sinds vier maanden voert de prefectuur het aantal definitieve uitzettingen op, waardoor de vluchtelingen gedwongen worden tot een dooltocht", zegt Utopia 56 in een persbericht.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Spriet-Dewaele

  Groot gelijk dat de kampen ontruimt worden en Utopia de naam zegt het zelf Het is een utopie te denken dat we iedereen kunnen onderhouden.Jammer dat terugzenden niet kan omdat het europees hof met 2 maten en 2 gewichten meet

 • raf janssens

  De informatie lekken is bewust de overheid tegenwerken. Aanhouden en voor het gerecht trekken lijkt me hier aangewezen.

 • Annie Broeckx

  Met andere woorden ....ze zijn op weg naar België.

 • Gilbert Rodts

  Laat deze die opgevangen worden uit de zee maar allemaal naar Frankrijk komen .

 • Rudi Swinnen

  Als die naar England willen , zet dan maar veerboten in .Dan zijn wij er tenminste van af . Die kunnen er nog wel bij , daar over het kanaal .