Ontmijners doorzoeken Ledra Steet in hoofdstad Cyprus

UNKNOWN

Minder dan een week nadat de leiders van het opgedeelde eiland Cyprus in de Middellandse Zee overeen waren gekomen een gebarricadeerde voetgangerscorridor in centraal-Nicosia weer open te stellen, zoeken ontmijners van de VN naar boobytraps. De Turks-Cypriotische leider Mehmet Ali Talat heeft wel gezegd dat de Turkse troepen in het noorden van het eiland ontplooid blijven tot er een "gerechtigde en duurzame vrede" is.

Ultieme test
Vorige week raakten de Cypriotische president Dimitris Christofias en zijn Turks-Cypriotische collega Mehmet Ami Talat het eens om elkaar binnen de drie maanden opnieuw te ontmoeten en Ledra Street in Nicosia te heropenen. Ledra Street staat symbool voor de opdeling van de stad en het eiland in een zuidelijk Grieks en een noordelijk Turks deel waarvan het laatste enkel door Turkije wordt erkend. De voor begin april voorziene heropening is als het ware de ultieme test geworden voor het nader tot elkaar toe brengen van de twee gemeenschappen en het pad effenen voor herenigingsonderhandelingen.

Ontmijning
Hoewel in Nicosia de laatste jaren de scheidingsmuur naar beneden ging, bleef de straat, die in feite een bufferzone van tachtig meter inhoudt, dicht omwille van een controverse over militaire patrouilles in het gebied. Ontmijners van de Verenigde Naties gaan twee dagen lang het gebied uitkammen op mijnen en explosieven.

Turkse troepen
De opdeling van Cyprus dateert van 1974 toen Turkije binnenviel in het noorden van het eiland als antwoord op een korte Griekse "coup". Talat heeft heeft wel gezegd dat de 40.000 man sterke Turkse troepen in het noorden blijven tot er een "gerechtigde en duurzame vrede" op het eiland is. Het Turkse leger, dat er dikwijls wordt van beschuldigd een harde lijn aan te nemen in het conflict, "steunt ons in kwesties waarin we samenwerwerken met de Turkse regering", zei de Turks-Cypriotische president. (dpa/gb)

UNKNOWN