Ontmanteling crimineel netwerk in Spanje: onder meer 4 ton cocaïne, 2 miljoen euro en 42 luxewagens in beslag genomen

Europol
De Spaanse politie heeft 81 mensen aangehouden voor cocaïnesmokkel, kondigt Europol, die de grootschalige politieoperatie ondersteunde, vandaag aan. De verdachten maakten deel uit van een georganiseerd crimineel netwerk dat ook betrokken was bij witwaspraktijken.

De criminele organisatie vervoerde drugs met boten, vrachtwagens, aanhangwagens en auto’s met geheime compartimenten. Ze bezat ook een illegaal laboratorium. Het vervoer van liquide middelen tussen de verschillende leiders van de organisatie leidde tot hun identificatie.

Naast vier ton cocaïne en twee miljoen euro namen de Spaanse autoriteiten ook drie vuurwapens, juwelen en edelstenen, luxehorloges, 42 wagens en een jacht van 25 meter lang in beslag. 

De laatste fase van de operatie die in 2018 onder de naam ‘Beautiful’ van start ging, vond op 26 september plaats. Meer dan 200 politieagenten werden gemobiliseerd om dertien huiszoekingen in Spanje te verrichten. “Het smokkelnetwerk was zeer goed georganiseerd en bijzonder gewelddadig”, stelt het Europese agentschap voor samenwerking tussen politiediensten.

Het onderzoek werd gecoördineerd door Spanje en bijgestaan door de politiediensten van Colombia, Frankrijk, Portugal, Roemenië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Ook Europol ondersteunde het onderzoek dus, dat uiteindelijk tot de ontmanteling van "het grootste georganiseerde criminele netwerk in de Spaanse Levantestreek" leidde, zo klinkt het.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ineke Visser

    Goed bezig!!!

  • Don Tessers

    Spaanse politie en Europol weten van aanpakken. Dit was een lange voorbereide keiharde actie tegen georganiseerde misdaad. De totaal cijfers zijn echter over 2019 het topje van de ijsberg. Er worden miljarden omgezet in Europa door alle bendes te samen.