Onthutsend: dit jaar al achttien schietpartijen in Amerikaanse scholen

De leerlingen moeten de school onder begeleiding van de politie verlaten.
Getty Images De leerlingen moeten de school onder begeleiding van de politie verlaten.
De schietpartij op een school in Parkland, Florida, was niet de eerste van dit jaar in de Verenigde Staten. In de eerste anderhalve maand van 2018 vonden al achttien schietpartijen plaats op Amerikaanse scholen. Volgens de ontwapeningsbeweging 'Everytown for Gun Safety' kennen de VS gemiddeld één schietpartij op een school per week sinds 2013.

Onder een schietpartij op school verstaat Everytown elk incident waarbij een vuurwapen afgevuurd wordt in of rond een schoolgebouw en waarbij de politie of de directie moet ingrijpen. De schietpartij van gisteren was de eerste van dit jaar in de staat Florida. Er vonden er drie plaats in verschillende scholen in Texas, twee in Californië en twee in Michigan. In tien andere staten is sprake van minstens één schietpartij in een school. Bij de 17 andere incidenten werd wel een wapen afgevuurd, maar vielen er geen gewonden. Bij twee schietpartijen was sprake van een poging tot zelfdoding en was er geen intentie om iemand anders te verwonden.

Everytown spreekt van ‘mass shootings’ wanneer er vier slachtoffers vallen bij een schietpartij. Daar zijn er in 2018 al 30 meldingen van gemaakt, met die van gisteren in Florida erbij gerekend.  

Photo News

300 miljoen vuurwapens

In de Verenigde Staten zijn er bijna net zoveel vuurwapens (300 miljoen) als er inwoners zijn (323 miljoen). Daarmee zijn er tweemaal zoveel wapens per persoon als een halve eeuw geleden.

De Amerikanen vormen 4,5 procent van de wereldbevolking, maar bezitten 48 procent van de vuurwapens die wereldwijd in handen van particulieren zijn. De helft van alle wapens in de VS is in handen van slechts 3 procent van de bevolking.

Photo News18 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gino Denil

  Die data kloppen wel degelijk. Er vallen zelfs meer doden in de VS door wapengeweld door de politie dan er in Europa vallen door crimineel geweld.

 • dev verslegers

  Die tweet met die data klopt langs geen kanten en is bovendien erg misleidend. In belgië gebeuren meer vuurwapen incidenten/moorden dan in de meeste staten in de VS. Wat ook wel de reden zal zijn waarom wij er niet bij staan, kwestie van de data stevig te manipuleren. Overigens gebeuren de meeste vuurwapen moorden in D.C., waar de strengste wapenwetten gelden.

 • etienne goedertier

  Een tweet die de nagel op de kop tikt: als meer wapens op meerdere plaatsen ons meer veiligheid bieden, dan zou America toch de veiligste plaats op aarde moeten zijn....

 • Sharon Debeul

  Hoe meer wapens mensen mogen dragen, hoe meer wapens er nodig zijn om u te verdedigen. Die jongen kocht zijn wapens niet als zijnde een gangster. Hij is een pas een gangster geworden vanaf de eerste kogel die hij schoot. En hun regering lossen ook alles op met geweld en oorlog, dus de appels vallen niet ver van de boom.

 • Guido Verbist

  Ze zijn zo onbegrijpelijk die Amies dat ze nog meer wapens willen,dan kan je je beter verdedigen.Te gek!