Onthuld: de meest oorlogslustige landen ter wereld

Oegandese soldaten van de Afrikaanse Unie tijdens een missie in Somalië. Oeganda blijkt het meest oorlogslustige land ter wereld.
AP Oegandese soldaten van de Afrikaanse Unie tijdens een missie in Somalië. Oeganda blijkt het meest oorlogslustige land ter wereld.
Het voornemen van Japan om diens pacifistische grondwet te herschrijven heeft voor groot protest gezorgd. Maar hoe ongewoon is het dat een land niét betrokken is in buitenlandse conflicten?

Japan staat op het punt een wet goed te keuren die het land voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zou toestaan zich militair te mengen in buitenlandse conflicten.

Trots op pacifistische traditie
Het protest tegen de militarisering van het land is groot. Tienduizenden hebben gisteren postgevat voor het parlementsgebouw in Tokio. Een recente peiling toonde dat een meerderheid van de Japanners gekant is tegen de nieuwe wet, trots als ze zijn op de pacifistische traditie van hun land. Opmerkelijk is de deelname aan het protest van studenten en jonge moeders, in een land waar protestacties traditioneel worden gevoerd door vakbondleden en oudere linkse activisten.

Nipte balans
Die Japanse trots op hun pacifistische ingesteldheid stamt deels uit het feit dat het ongebruikelijk lijkt dat een land niet betrokken is bij oorlogsvoering. Maar het jongste onderzoek van het Institute for Economics and Peace (IEP) toont dat dit niet het geval is. Van de 162 landen die de IEP analyseerde voor hun 2015 Global Peace Index bleken er 81 - precies de helft - niet betrokken te zijn bij externe conflicten. België, dat deel uitmaakt van de coalitie die in Syrië zowel tegen het regime van Assad als tegen Islamitische Staat strijdt, behoort niet tot die groep landen.

Indien Japan zijn grondwet aanpast, zal de balans omslaan en zal de meerderheid van de landen bij een oorlog betrokken zijn.

Oeganda
Het ergste land ter wereld wat betreft externe conflicten is Oeganda, zo stelt IEP. Het land is betrokken bij gevechten in Congo en voert in grensgebieden oorlog tegen het Lord's Resistance Army (LRA) van Joseph Kony.

Op de tweede plaats staan de Verenigde Staten, gevolgd door Rwanda en Groot-Brittannië. Vervolgen de lijst van oorlogsvoerende landen: Estland, Frankrijk, Australië, Tsjaad en Niger.

Japan staat als het achtste meest vredelievende land ter wereld gerangschikt.