Onthoofde robot: mijn liefde voor mensen zal nooit verdwijnen

AP
Hitchbot, de liftende robot die afgelopen weekend werd vernield bij zijn tocht door de Verenigde Staten, houdt nog altijd van mensen. "Mijn liefde voor mensen zal nooit verdwijnen", luidde het maandag in een bericht op zijn website. De initiatiefnemers van het project, dat bedoeld was als een sociaal experiment, willen nu vooral achterhalen wat er precies met de robot is gebeurd en hieruit lessen trekken. Ze plannen geen klacht neer te leggen tegen de vandalen.

Hitchbot is een robot die in het verleden al liftend door Canada, Duitsland en Nederland is getrokken. Met het experiment wilden de Canadese onderzoekers weten of mensen een band kunnen opbouwen met een robot. De machine zag er in elk geval bijzonder lief uit: negentig centimeter groot met een smiley en hartjes op zijn hoofd en kinderlaarsjes aan de voeten.

Maar na amper twee weken liften in de VS liep het mis: Hitchbot werd dit weekend in Philadelphia vernield. "Oh dear, mijn lichaam is vernield. Maar ik leef thuis verder, met al mijn vrienden", staat er op de website van Hitchbot. "Soms gebeuren er slechte dingen met goede robots!".

Initiatiefneemster Frauke Zeller van de Ryerson Universiteit in Toronto zegt dat men nu vooral probeert om informatie te verzamelen over wat er precies gebeurd is. Net voor de liftende robot vernield werd, bevond hij zich in een park in Philadelphia met twee mensen. Zij lieten hem er achter op een bankje.

Eerst werden zijn armen afgerukt en nadien werd zijn hoofd gestolen. De rest van de machine werd op straat achtergelaten. Dat zou nu naar Toronto worden gestuurd.

Volgens de onderzoekers kan de robot niet snel worden hersteld. "Veel fans zijn teleurgesteld, maar we willen hen verzekeren dat dit experiment niet voorbij is", luidde het maandag. "We willen nu vooral achterhalen wat er precies gebeurd is en hieruit lessen trekken".

AP
AFP