Ontheemde Syriërs verlaten Jordaanse grenszone

Een Syrische familie keert weer naar huis.
AFP Een Syrische familie keert weer naar huis.
De duizenden Syriërs die naar de Jordaanse grens waren gevlucht, zijn bijna allemaal op weg naar huis nu de rust is teruggekeerd in het zuidwesten van het land. Dat meldt humanitair coördinator van de Verenigde Naties Anders Pedersen. Volgens hem zijn er nog zo'n kleine tweehonderd achtergebleven.


De afgelopen twee weken sloegen ongeveer 320.000 Syriërs in het gebied rond Daraa in het zuiden van het land op de vlucht om het door Rusland gesteunde offensief tegen opstandelingen te ontlopen. Het betreft de grootste uittocht in de zeven jaar durende oorlog.


Ongeveer 60.000 mensen zochten onderdak bij de grens met Jordanië en nog eens duizenden bij de grens met de door Israël bezette Golanhoogten. Zowel Israël als Jordanië zei dat ze geen vluchtelingen zouden toelaten. Zij boden wel hulp aan binnen Syrië.


Vrijdag kwamen de rebellen overeen om hun wapens in te leveren in het kader van een door Rusland gesteund staakt-het-vuren. Ook droegen ze delen van Daraa over.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Pieter Andre Winters

    Deze die hier in Europa zitten zulle waarschijnlijk NIET terugkeren om hun vaderland herop te bouwen. Tot daar hun vaderlandsliefde.

  • Hafi Bouu

    Oost west thuis beste deze mensen verdienen hulp om terug alles optebouwen