Onterecht veroordeelde krijgt bijna 50 jaar te laat toch schadevergoeding

Na 25 jaar wachten zal de Amerikaan James Richardson dan toch een schadevergoeding van de staat Florida krijgen voor de meer dan 20 jaar die hij onschuldig achter de tralies moest doorbrengen voor de moord op zijn zeven kinderen. Het Congres in Tallahassee wijzigde daartoe gisteren een wet die tot nu toe een schadeloosstelling voor de man verhinderde, schrijft de krant Herald Tribune vandaag. Zijn zaak had in de Verenigde Staten nogal wat opzien gebaard.

De kinderen waren in 1967 in Arcadia vergiftigd teruggevonden. De zwarte Richardson werd tijdens een bedenkelijk proces door een volledig blanke jury schuldig bevonden en bracht jarenlang op death row door. In 1989 werd hij vrijgelaten, nadat bekendraakte dat getuigen indertijd onder druk van mishandelingen tot belastende verklaren waren gedwongen. Bovendien verklaarde de toenmalige babysit, die intussen evenwel aan Alzheimer lijdt, dat zij de kindjes had vergiftigd.

Tot nu toe schreef een wet in Florida voor dat de onschuld van een gevangene moet bewezen zijn om een schadevergoeding te krijgen. In het geval van Richardson is dat na al die jaren echter een onmogelijke klus. De staat zal de intussen 78-jarige en erg verzwakte Richardson voor elk jaar dat hij in de gevangenis doorbracht, 50.000 dollar betalen.Video