Onteigening Hedwigepolder mag definitief doorgaan

De Hedwigepolder.
ANP De Hedwigepolder.
De rechtbank Zeeland-West-Brabant hoeft niet opnieuw een besluit te nemen over de onteigening van de gronden in de Hedwigepolder. De Nederlandse staat mag dus doorgaan met het onteigenen, zodat de polder kan worden teruggegeven aan de natuur. Dat concludeert de Nederlandse Hoge Raad.

De eigenaar van de grond in Zeeuws-Vlaanderen, de Belg Géry De Cloedt, had bezwaar gemaakt tegen de plannen van de Nederlandse staat omdat hij de grond wil behouden of zelf ontpolderen. Omdat beide partijen niet tot overeenstemming konden komen, besloot de staat tot onteigening. De grondeigenaar stapte daarop naar de rechter, die hem ongelijk gaf, waarop hij naar de Hoge Raad ging.

Omdat ook die de eigenaar niet in het gelijk stelde, is de onteigening nu definitief. Wel moet er nog verder geprocedeerd worden over een schadevergoeding voor De Cloedt.

Eigenaar Géry De Cloedt.
Kristof Pieters Eigenaar Géry De Cloedt.

"Politieke druk was groot"

Aan het Financieele Dagblad zegt zijn advocaat, Hans Mieras, niet verbaasd te zijn over het vonnis. Gewoonlijk volgt de Hoge Raad de aanbeveling van de advocaat-generaal en dat was hier niet het geval, "maar de politieke druk was nog erg groot". 

Zijn cliënt heeft nog altijd de mogelijkheid om bij het Europese Hof van de Rechten van de Mens in beroep te gaan, maar de advocaat meent dat hiermee de onteigening niet meer kan tegengehouden worden. "Als De Cloedt over een paar jaar alsnog in het gelijk wordt gesteld, zal hij hoogstens op een hogere schadevergoeding kunnen rekenen", zegt hij. 

De polder wordt onder water gezet, waardoor 295 hectare landbouwgrond weer natuurgebied wordt. Nederland zet de polder onder water als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, de toegang tot de Antwerpse haven. Maar volgens het Antwerpse havenbestuur is er geen oorzakelijk verband tussen de twee, al zijn beide zaken (verdieping Westerschelde en ontpoldering Hedwige) wel opgenomen in het verdrag tussen Nederland en Vlaanderen.

Het conflict met De Cloedt hield verband met de uitkoopsom die hij van de Nederlandse staat zou krijgen. Die taxeerde het gebied op een kleine 15 miljoen euro, terwijl de Belg meent dat zijn grond als uitbreiding van de Antwerpse haven eigenlijk 800 miljoen waard is.

ANP5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hugo Van Haevre

  Wat een absurditeit een van de laatste stukjes vruchtbare poldergrond laten onderlopen omdat de Schelde een paar meter dieper is, zie hier het nut niet van in, wij hebben al bijna geen landbouwgrond meer BELGIË IS VOLGEBOUWD

 • Monique Sturms

  De eenzame fietser.... Is mijn zoon, wel al een oude foto van een jaar of 3, 4 terug... Jammer dat dit ook weer verdwijnt!!!!

 • Monique Sturms

  De eenzame fietser...... Is mijn zoon!!!!!!! Jammer dat dit weeral verdwijnt.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Oef, daar komen we goed weg. Die kerel wou daar 5000 vluchtelingen opvangen. Compleet van lotje getikt.

 • Paul De Mol

  Ontpoldering: het toppunt van menselijke stupiditeit.