Onrustwekkende diefstal van chemische beschermpakken uit Parijs ziekenhuis

In het Neckerziekenhuis in Parijs werden de ebola-beschermpakken in oktober vorig jaar aan de pers getoond.
REUTERS In het Neckerziekenhuis in Parijs werden de ebola-beschermpakken in oktober vorig jaar aan de pers getoond.
Een aantal beschermpakken, zoals hulpverleners droegen tijdens de ebola-epidemie en die de drager beschermen tegen chemische stoffen, is vorige week woensdag ontvreemd uit een afgegrendelde kamer van het Necker ziekenhuis, in het Parijse 15de arrondissement. De diefstal verontrust de Franse overheid, die de levering van antigif aan spoeddiensten decreteerde.

De diefstal werd vorige week donderdag gerapporteerd bij de politie. Diezelfde dag waarschuwde de Franse premier Manuel Valls voor het gevaar van het mogelijke gebruik van chemische of bacteriologische wapens door terroristen. De Franse inlichtingendiensten menen dat IS in staat is mosterdgas te vervaardigen. In het verleden heeft IS al chemische wapens gebruikt in Syrië.

De vereniging van openbare Parijse ziekenhuizen AP-HP verklaarde dat "een beperkt aantal" pakken is verdwenen uit het Necker ziekenhuis maar wenste mediaberichten als zouden een dozijn hermetische beschermingsoveralls, drie dozijn paar tegen chemische stoffen resistente laarzen, handschoenen en antibacteriële maskers verdwenen zijn niet te bevestigen.

De AP-HP verklaarde dat de verdwenen kledij samen met ander materieel opgeslagen lag in een met een codeslot afgesloten ruimte maar dat heel wat medewerkers toegang hebben tot de ruimte om er 'gewone spullen' op te halen. Sinds de diefstal van vorige week woensdag wordt de ruimte strenger bewaakt.

Antigif atropinesulfaat
Vorige week maandag, drie dagen na de aanslagen in Parijs, verscheen een decreet in het Franse staatsblad. Dat laat de Franse troepen toe aan medische spoeddiensten atropinesulfaat te leveren. Deze stof is het enige antigif ter behandeling van mensen die in contact kwamen met saringas.

In het decreet gaat het over de noodzaak om "alle nuttige maatregelen te nemen in het geval van een groot aantal slachtoffers". De publicatie van het decreet, op amper twee weken voor de start van de klimaattop in Parijs, illustreert de ongerustheid van de Franse autoriteiten rond de organisatie van dit internationale evenement. Volgens de website van het Franse weekblad Le Point kunnen laboratoria op twee weken tijd evenwel niet voldoende antigif aanmaken.