Onrust rond Congolese kiesuitslag groeit: 120 aanhangers van oppositiekandidaat Fayulu gearresteerd

De politie trad in sommige gevallen hardhandig op.
AFP De politie trad in sommige gevallen hardhandig op.
Bijna 120 aanhangers van de Congolese oppositieleider Martin Fayulu werden vandaag gearresteerd in Kasenga, in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). Dat is uit verschillende bronnen van het maatschappelijk middenveld vernomen. Fayulu trok vandaag naar het Grondwettelijk Hof om beroep aan te tekenen tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. 

Fayulu zou tweede zijn geworden in de presidentsverkiezing achter de andere oppositieleider Félix Tshisekedi, die tot winnaar werd uitgeroepen volgens de voorlopige resultaten van de kiescommissie (Céni). Maar Fayulu sprak donderdag van een "electorale staatsgreep" van de vertrekkende president Joseph Kabila met "medeplichtigheid" van Tshisekedi. Volgens het kamp van Fayulu zou hij zelf de rechtvaardige winnaar van de verkiezingen zijn met 61 procent van de stemmen. 

Op straat

De verklaringen van Fayulu dreven zijn aanhangers in Kasenga de straat op, waarna de politie tussenkwam, aldus de mensenrechtenactivist William Mambwe. Het aantal arrestanten is bevestigd door een andere bron van het maatschappelijk middenveld, die anoniem wilde blijven. 

“We eisen de onvoorwaardelijke vrijlating van deze 120 mensen”, verklaarde Mambwe. 
De politie weigerde commentaar te geven. 

Inmiddels kwam het in Kolwezi, 200 kilometer verder naar het westen, tussen confrontaties tussen aanhangers van Fayulu en Tshisekedi, waardoor het tot gewonden en arrestaties kwam, meldde VN-radio Okapi. 

Bekijk ook:

Martin Fayulu.
AFP Martin Fayulu.
Supporters van Martin Fayulu kwamen ook op straat in Kinshasa.
AFP Supporters van Martin Fayulu kwamen ook op straat in Kinshasa.
Het kwam tot schermutselingen tussen de politie en de aanhangers van Fayulu.
AFP Het kwam tot schermutselingen tussen de politie en de aanhangers van Fayulu.
Veel mensen hebben het op een lopen gezet.
AFP Veel mensen hebben het op een lopen gezet.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • luc verriest

    En wat zegt het Westen op deze "coup"? Een beetje roepen, een beetje vragen stellen, maar verder allemaal uitkijken om hun economische belangen te verdedigen, met België zeker op kop!