Onrust in Tunesië na moord op oppositieleider

AP
Mohamed Brahmi, de leider van de Volksbeweging Echaâb in Tunesië, is doodgeschoten in de hoofdstad Tunis. Dat heeft een lokaal radiostation bekend gemaakt. Na de moord trokken duizenden Tunesiërs de straat op om te betogen tegen de regering, die wordt geleid door islamisten. Ze eisten dat de ministersploeg opstapt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het bericht van de moord bevestigd. De 58-jarige Brahmi werd voor de ogen van zijn vrouw en kinderen van dichtbij doodgeschoten, op het moment dat hij in zijn auto wilde stappen. Er zouden 11 kogels op hem zijn afgevuurd. Buren van Brahmi probeerden hem tevergeefs te reanimeren. Over de daders is nog niets bekend, behalve dat ze zich op een motorfiets begaven.

Nieuwe grondwet
Brahmi was de leider van de Volksbeweging Echaâb, die staat voor een socialistisch en pan-Arabisch beleid. Hij was tegen het verbreken van de diplomatieke betrekkingen met het Assad-bewind in Syrië. Brahmi vond ook dat in de nieuwe grondwet van Tunesië moet worden opgenomen dat het een misdrijf zou zijn om de betrekkingen met Israël te normaliseren.

Na de moord trokken duizenden Tunesiërs de straat op om te betogen tegen de regering, die door islamisten wordt geleid. Ze eisten dat de politici opstapten. De demonstranten in Tunis staken banden in brand en wierpen wegversperringen op. Het was ook onrustig in de stad Sidi Bouzid, waar eind 2010 de Arabische Lente begon. Betogers stichtten er brand in het hoofdkwartier van de regerende islamistische Ennahda-partij. In Sfax, in het zuiden van het land, bestormden honderden betogers een regeringsgebouw. Het leger gebruikte traangas om de menigte uiteen te drijven.

Tweede moord
De moord op Brahmi is de tweede politieke moord van dit jaar in Tunesië. In februari van dit jaar werd oppositieleider Chokri Belaïd vermoord in Tunis. Die moord leidde tot nieuwe protesten in Tunesië en de partij van Belaid schortte zijn lidmaatschap op van de Grondwetgevende Vergadering, die een nieuwe grondwet voorbereidt.

De familie van Brahmi heeft intussen verklaard dat Ennahda achter de dood van Brahmi zit. Toen in februari Belaïd werd doodgeschoten, werd de regeringspartij door de oppositie en de familie van het slachtoffer eveneens als verantwoordelijke aangeduid. De overheid kondigde aan dat de daders van de moord op Belaïd geïdentificeerd zijn en dat hun identiteiten "binnenkort" onthuld zullen worden door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

AFP
AFP
REUTERS
Protesten in Tunis na de moord op oppositielid Chokri Belaid in februari 2013.
AFP Protesten in Tunis na de moord op oppositielid Chokri Belaid in februari 2013.