Onrust in hoofdstad Afghanistan houdt aan

De schade na de aanslagen van gisteren in Kabul is enorm.
AP De schade na de aanslagen van gisteren in Kabul is enorm.
Een buitenlandse militair van de NAVO-missie in Afghanistan is omgekomen bij nachtelijke gevechten in Kabul. Dat liet een woordvoerder van het militaire bondgenootschap vandaag weten. Ook twee opstandelingen kwamen om het leven tijdens de strijd bij een basis die wordt gebruikt door speciale eenheden.

Bij de aanval op een Amerikaanse legerbasis in Kaboel zijn één NAVO-soldaat en acht burgers om het leven gekomen. De acht burgers werkten voor de NAVO-missie in Afghanistan. Dat heeft de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie bekendgemaakt. Over de nationaliteit van de NAVO-militair is nog niets bekend.

Volgens een westerse veiligheidsfunctionaris lieten opstandelingen eerst een autobom afgaan. Daarna zouden strijders al schietend de aanval hebben geopend. Gevechtstoestellen en helikopters vlogen deze ochtend over het stadscentrum terwijl het gebied werd afgezet.

De Afghaanse hoofdstad werd gisteren al getroffen door een serie aanslagen, met tientallen doden en honderden gewonden tot gevolg. Zo ontplofte onder meer een bom bij een complex van het leger. Later blies iemand zichzelf op bij een politieacademie. Bij die aanslag kwamen zeker veertig aspirant-politieagenten en burgers om het leven. De Taliban hebben de aanslag opgeëist, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het afgezette gebied waar onder andere een NAVO-militair het leven liet.
REUTERS Het afgezette gebied waar onder andere een NAVO-militair het leven liet.
Mensen zitten op de resten van hun bezittingen na de aanslagen van gisteren.
REUTERS Mensen zitten op de resten van hun bezittingen na de aanslagen van gisteren.