Onrust Burundi: "Vraag is nu of verkiezingen over tien dagen zullen doorgaan"

AP
Over tien dagen zijn de - uitgestelde - parlementsverkiezingen in Burundi gepland. Of die verkiezingen ook zullen kunnen doorgaan, is nog altijd verre van zeker, zegt 11.11.11-beleidsmedewerker Thijs Van Laer vanuit het Rwandese Kigali. "Het regime wil die verkiezingen absoluut laten doorgaan, de oppositiepartijen willen ze opnieuw uitstellen. De verkiezingen zoals ze gepland zijn, kunnen niet geloofwaardig zijn, of het moeten verkiezingen worden waarover de twee partijen een consensus kunnen sluiten. Dit weekend starten, onder impuls van de Afrikaanse Unie, alvast weer gesprekken."

Straatprotest
Het straatprotest, waarmee middenveld en oppositie huidig president Pierre Nkurunziza willen afraden om voor een ongrondwettelijke derde termijn te gaan, is aan het doodbloeden. "Dat heeft te maken met de vermoeidheid, natuurlijk", zegt Van Laer, die tijdens de staatsgreep in Burundi was en over enkele dagen opnieuw naar het land doorreist. "Maar minstens even belangrijk is de sterke aanwezigheid van de politie. Die is vanaf 's morgens, en met veel geweld, aanwezig in de wijken." Dinsdag nog publiceerde de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) een video waarop te zien is hoe de politie "buitensporig geweld" gebruikt tegen de betogers.

Een derde reden heeft te maken met de vele geruchten die de ronde doen over een ernstige heropflakkering van het geweld. "Zo is er het gerucht dat er meer en meer jongeren zijn die zich op andere manieren aan het mobiliseren zijn, wat zou kunnen wijzen op een nieuw soort rebellie", zegt Van Laer. "Maar het is dus moeilijk om zulke geruchten bevestigd te krijgen."

Druk op het regime
Intussen probeert het middenveld op andere manieren de druk op het regime hoog te houden. "Dat doen ze met verschillende acties van burgerlijke ongehoorzaamheid", zegt de 11.11.11-medewerker. "Die vorm van protest beperkt zich momenteel vooral tot enkele wijken van de hoofdstad en Bujumbura Rural, de provincie net buiten de hoofdstad."

Impact?
Of dat veel impact heeft op het regime, is maar de vraag. "Het regime is koppig, maar het is natuurlijk wel zo dat ze enkel de nood tot onderhandelen gaan voelen als ze zich in het nauw gedreven voelen."

Dat de Afrikaanse Unie ook aandringt op gesprekken tussen de twee partijen, om te komen tot de organisatie van de verkiezingen op basis van een consensus, vormt voor Van Laer een tweede stap in de goede richting. "Die onderhandelingen zullen snel moeten gaan, want er wordt dus alsmaar meer over geweld gesproken."Video