Onhandelbaar gedrag jongetje (7) blijkt schuld artsen: ziekenhuis moet ouders 34 miljoen euro betalen

(Illustratiefoto)
Shutterstock (Illustratiefoto)
Een ziekenhuis in Londen moet de familie van een 7-jarige jongen een schadevergoeding van 30 miljoen pond (ruim 34 miljoen euro) betalen omdat is gebleken dat bij zijn geboorte grote medische blunders zijn gemaakt. De jongen liep door nalatigheid ernstige schade aan zijn hersenen op en vertoonde mede daardoor zeer explosief gedrag waarvoor hij en zijn ouders jarenlang de schuld kregen.

Uit onderzoek is gebleken dat de geboorte van de baby onnodig is vertraagd als gevolg van nalatigheid en onoplettendheid van de artsen van het gerenommeerde University College Hospital in Londen.

De jongen moest 72 uur lang gereanimeerd en ‘gekoeld’ worden om zijn hersenen te beschermen. Dat mocht echter niet baten: de jongen liep onherstelbare schade op en kampt mede daardoor tot op de dag van vandaag met extreme woede-aanvallen, epileptische aanvallen en een hoge bloeddruk, schrijft onder meer de Britse krant Daily Mail.

Grote impact

De blunder van het ziekenhuis, die nu pas werd vastgesteld, had grote impact op de levens van de familie van het jongetje. Vader en moeder werden jarenlang aangemerkt als ‘slechte ouders’ door scholen, sociale diensten en gezondheidswerkers. Dat kwam doordat er toen geen juiste diagnose van het kind beschikbaar was. De school waarop de jongen zat, stuurde hem zelfs weg omdat hij tegenover leraren en scholieren zeer agressief gedrag vertoonde, onder andere door te schreeuwen en te bijten.

Medisch onderzoek toont aan dat zijn complexe gedrag te wijten is aan de onherstelbare schade die in het ziekenhuis is ontstaan. “Zonder deze cruciale diagnose zou dit kind nog steeds als onhandelbaar worden beschouwd, waarbij zijn persoonlijkheid en persoonlijke leefomgeving als oorzaken genoemd zouden worden”, verklaarde de advocaat van de familie aan Britse media. “Dat terwijl eigenlijk fouten en vertragingen tijdens de geboorte ervoor hebben gezorgd dat hij geen zuurstof meer kreeg en daardoor hersenschade opliep. Ik ben erg blij dat deze regeling het gezin in staat stelt de best mogelijke zorg aan hem te bieden.

We hopen dat het geld zal bijdragen aan de toekomst van deze jongen

Woorvoerder University College London Hospitals Trust

Stressvolle tijd

De moeder van de jongen is verheugd met de uitspraak en kijkt terug op een ‘ongelooflijk stressvolle tijd’. “We hebben een zekere gemoedsrust gevonden nu we weten dat onze zoon de rest van zijn leven zal worden ondersteund.” Een woordvoerder van University College London Hospitals Trust ging in een reactie diep door het stof. “Het spijt ons zeer dat deze jongen bij de geboorte in 2012 hersenletsel opliep vanwege een vertraging tijdens de bevalling. We zijn blij dat we een regeling met de familie hebben bereikt. We hopen dat het geld zal bijdragen aan de toekomst van deze jongen.”

De 7-jarige jongen woont thuis met zijn ouders, broers en zussen in Noord-Londen. De gezinsleden verzorgen hem dagelijks. Dat gebeurt in het bijzijn van twee professionele hulpverleners, die altijd bij het kind moeten blijven omdat zijn uitbarstingen zeer explosief kunnen zijn en meestal uit het niets komen.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  Als de dokters dan zo slecht zijn, waarom ga je er dan naar toe. Blijkbaar kunnen jullie een betere diagnose stellen en bepalen welke therapie/medicatie dient te volgen. Ja een dokter kan en zal fouten maken. Wie niets doet doet ook niets verkeerd.

 • Franky Vandenberghe

  Mensen alsjeblieft, als dokters geen fouten mogen maken (onbewusts), gaat volledig onze medische zorg eraan. Moeten we onze sociale zekerheid laten afhangen van 0,001 procent medische blunders met fatale afloop. Wees nu eens realistisch

 • Carine Singel?

  Bij ons ook hebben de artsen geblunderd. Ons medisch dossier werd leeggehaald en vervangen door documenten die niet aan ons toebehoorde (mijn geboortedatum, de bloedgroep van de tweeling,... ) Het was hun woord tegen het onze. Enig verschil, zij zijn dokters en dus onschendbaar. Wij leven wel met de gevolgen.

 • Jan Herrentals

  Geen dokter of hospitaal dient dat te betalen want ze zijn allemaal verzekerd. Wat wel kan gebeuren is dat de verzekering de premies gevoelig verhoogd.

 • Joan Lute

  In België kun je zelfs als arts bij gebarsten knieschijven en gescheurde meniscuses zonder beeldvorming een diagnose stellen waarbij patiënt naar psycholoog moet terwijl je ondertussen compleet aftakelt en uiteindelijk bij hoogdringend operaties nodig hebt met zelfs prothese als gevolg . En de falende arts is onaantastbaar en zelfs gerechtsexpert. Dit kan allemaal en als patiënt heb je geen rechten maar alleen zwijgplicht.