Ongeziene veiligheidsmaatregelen op G20 in Turkije

Een Turkse politieagent staat bij een wegversperring in Antalya.
EPA Een Turkse politieagent staat bij een wegversperring in Antalya.
In de nasleep van de aanslagen in Parijs heeft Turkije ongeziene veiligheidsmaatregelen getroffen voor de start van de G20 in Antalya vandaag. Er worden zo'n 12.000 politieagenten en soldaten ingezet in de Turkse badplaats.

"De voorzorgsmaatregelen die door de politie worden genomen voor de top bevinden zich op het allerhoogste niveau", zo stelde politiek analist Ali Akel aan Voice of America. Er zijn zo'n 12.000 politieagenten en soldaten ingeschakeld. Bovendien voorziet het Turkse leger dag en nacht een luchtdefensiesysteem om mogelijke raket- of droneaanvallen te voorkomen. Boven het gebied is een no-flyzone afgekondigd.

In Antalya zijn ongeveer 13.000 regeringsafgevaardigden en politieke leiders aanwezig voor de top van 20 rijkste landen, onder wie ook prominenten als de Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse collega Barack Obama.

De strijd tegen IS staat bovenaan de agenda. De voorbije weken heeft de Turkse politie tal van raids uitgevoerd op vermoedelijke IS-militanten, vooral in en rond Antalya. In oktober kwamen nog 102 mensen om bij een bomaanslag in de hoofdstad Ankara. Die aanslag werd opgeëist door IS.