Ongeziene clash tussen allerhoogste rechter VS en Trump over onafhankelijkheid justitie

Roberts nam in januari 2017 de eed af van Trump als nieuwe president van de VS.
AFP Roberts nam in januari 2017 de eed af van Trump als nieuwe president van de VS.
In de VS zijn de allerhoogste rechter van het land, opperrechter bij het Hooggerechtshof John Roberts, en president Donald Trump in een nooit eerder vertoonde woordenwisseling terecht gekomen. Roberts zag zich vandaag in een zeldzame mededeling genoodzaakt het Amerikaanse rechtssysteem te verdedigen tegen beschuldigingen van Trump over “Obama-rechters”. 

Een federale rechter in San Francisco blokkeerde gisteren een beslissing van Trump om bepaalde migranten geen asiel te verlenen. Trump haalde daarop hard uit naar de rechter en noemde hem een “Obama-rechter”, waarmee hij de onafhankelijkheid van justitie in twijfel trok. Critici van de president zagen er een ongegeneerde aanval op de ‘rule of law’, het recht als het hoogste gezag, in.

Vandaag kreeg de rechter steun van John Roberts, de opperrechter van het federale Hooggerechtshof, de hoogste Amerikaanse rechtbank. Het is in het Amerikaanse systeem van de scheiding der machten ongezien dat een opperrechter zich publiek uitspreekt tegen een president en hem terechtwijst. “We hebben geen Obama-rechters, geen Trump-rechters, geen Bush-rechters, geen Clinton-rechters”, zei Roberts, die zelf door George W. Bush is aangesteld. 

“We hebben enkel een uitzonderlijke groep van toegewijde rechters die hun uiterste best doen iedereen die voor hen staat gelijkwaardig te behandelen. Voor die onafhankelijke rechtsmacht zouden we allemaal erg dankbaar moeten zijn”, zo verwees Roberts overduidelijk naar Trump zonder hem bij naam te noemen. Volgens de Amerikaanse grondwet staat de rechtsmacht op gelijke hoogte met de regering en het parlement, en houdt het systeem zich in stand via ‘checks and balances’. De zittende president benoemt de rechters, de Senaat bekrachtigt ze.

Trump liet de kritiek niet over zich komen en antwoordde vanavond op Twitter dat de rechtbank in San Francisco volgens hem effectief niet onafhankelijk werkt. “Sorry opperrechter John Roberts, maar u hebt echt wel ‘Obama-rechters’, en ze hebben een heel andere kijk dan de mensen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van ons land.” In een volgende tweet voegde Trump er nog aan toe dat “rechterlijk activisme, door mensen die niks van veiligheid kennen”, de VS “in groot gevaar" brengen.

Trump legde in januari 2017 de eed af in handen van Roberts, die opperrechter is sinds 2005.

REUTERSReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.