Ongezien: CNN daagt president Trump voor de rechter wegens intrekken accreditatie

Een medewerkster van het Witte Huis neemt tijdens een persconferentie de microfoon af van CNN-journalist Jim Acosta.
AP Een medewerkster van het Witte Huis neemt tijdens een persconferentie de microfoon af van CNN-journalist Jim Acosta.
De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft vandaag aangekondigd dat het een rechtszaak aanspant tegen president Donald Trump en verschillende van zijn medewerkers. De aanleiding is de intrekking van de accreditatie van journalist Jim Acosta.

Vorige week woensdag gaf Trump in het Witte Huis een persconferentie over de resultaten van de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. CNN-journalist Acosta bleef toen doorvragen over de retoriek die Trump tijdens de verkiezingscampagne had gebruikt over de migrantenkaravaan in Mexico.

Hij wilde het ook nog hebben over het onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016, en weigerde de microfoon terug te geven aan een medewerkster van de president. Het Witte Huis trok daarop “tot nader order” de accreditatie van de journalist in.

CNN meent dat hiermee de rechten van Acosta en CNN uit het Eerste en Vijfde amendement geschonden werden, en eist dat Acosta onmiddellijk weer toegang krijgt tot het Witte Huis.

De nieuwszender diende volgens een woordvoerster de klacht dinsdagochtend (plaatselijke tijd) in bij de districtsrechtbank van Washington D.C. Zowel CNN als Acosta zijn klagende partij in de zaak. Naast Trump zijn er nog vijf medewerkers van Trump bij de beklaagden: stafchef John Kelly, woordvoerster Sarah Sanders, adjunct-stafchef voor communicatie Bill Shine, directeur van de geheime diensten Joseph Clancy, en de agent van de geheime diensten die afgelopen woensdag Acosta’s “hard pass” afpakte. De Witte Huis-stagiaire die de microfoon van Acosta afnam, is niet gedaagd.

REUTERS

Het incident inspireerde ook de makers van het satirische tv-programma Saturday Night Live
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  En Fox steunt CNN hierin. Ook "fake news" media volgens Trump?

 • Sonia Vinck

  Trump heeft dictatoriale trekjes. En niet weinig!

 • Sjonny Martero

  Tis nu definitief gedaan voor cnn in het witte huis. Als ze nog mogen komen zal hij toch niet antwoorden.

 • Gino Denil

  Haha. Toen wist Fons Casteels nog niet dat Fox News zich ook zou aansluiten bij die rechtszaak tegen Trump. Dat worden lastige bochten.

 • Karel Martel

  Er is niets rotter dan de media.3