Ongeloof in VS wanneer man zonder beschermend pak ebolapatiënt aan boord helpt

NBCDFW.com
In de Verenigde Staten groeit de onrust over de mogelijke verspreiding van het ebolavirus. Toen een tweede verpleegster die in Dallas besmet was geraakt, werd overgebracht naar een vliegtuig met bestemming Atlanta stond er op het tarmac een man mee te helpen zonder beschermend pak aan. In Amerikaanse media wordt er dan ook duchtig gespeculeerd: "Wie is die idioot met het klembord in zijn handen?".

Terwijl helikopters boven de luchthaven van Dallas cirkelden om beelden te schieten van de overbrenging van de tweede besmette verpleegster naar Atlanta, viel één man erg op. Terwijl alle hulpverleners een speciaal beschermend pak aan hadden, liep hij casual gekleed, enkel gewapend met een zonnebril en clipboard op het tarmac. De mysterieuze man leek de hele operatie zelfs te coördineren en nam een afvalzak aan.

NBCDFW.com

Zijn nabijheid bij de besmette verpleegster Amber Vinson deed de wenkbrauwen fronsen en voedde de onrust op sociale media. Bovendien zagen tv-crews hoe hij mee aan boord stapte en bij aankomst in Atlanta nog steeds geen beschermend pak droeg. Amerikanen zagen vol ongeloof hoe deze man alle voorzichtigheid liet varen en geen enkele voorzorgsmaatregel leek te nemen.

NBCDFW.com

NBC Dallas nam contact op met American Medical Response, het bedrijf dat het ziekenvervoer van Amber Vinson verzorgde. Volgens de onderneming was de man geen personeelslid. CBS vermoedde dat hij mogelijk een werknemer was van het CDC (Centers for Disease Control and Prevention), de overheidsinstantie die het transport van de ebolapatiënte coördineerde. Toen CBS de beruchte video toonde aan een woordvoerder van het CDC zag die daar geen graten in "aangezien de man op een veilige afstand bleef en ook de ebolapatiënte een beschermend pak droeg".

Dit is niet het enige incident waarbij de aanpak van het virus in de Verenigde Staten in vraag wordt gesteld. Volgens CNN zou de 29-jarige verpleegster Amber Vinson de Amerikaanse gezondheidszorg vooraf telefonisch hebben gemeld dat ze lichte verhoging had (37.5 C). Toch kreeg ze toestemming om aan boord te gaan van het toestel dat van Ohio naar Dallas in Texas vloog.

De kans dat de andere 132 passagiers aan boord van het vliegtuig nu besmet zijn geraakt met het virus is gering, maar de verpleegkundige had nooit toestemming mogen krijgen om op die vlucht te stappen, zo zou directeur Dr. Thomas Frieden van CDC tegen verslaggevers hebben gezegd. Uit voorzorg worden nu alle passagiers van de betreffende vlucht opgespoord.

Amber Vinson behandelde net als die andere besmette verpleegster Nina Pham het eerste slachtoffer in de VS, de Liberiaan Thomas Eric Duncan, die inmiddels is overleden aan het virus. De toestand van Nina Pham is ondertussen stabiel. Ze krijgt plasmatransfusies van een Amerikaanse dokter die het virus overleefde en blijft verder in quarantaine.