Ondoordachte uitspraak Amerikaanse NAVO-ambassadeur valt verkeerd bij Rusland: "VS overwegen Russische raketten uit te schakelen"

De Amerikaanse NAVO-ambassadeur Kay Bailey Hutchison liet vandaag alarmbellen afgaan, toen ze suggereerde dat de VS overwegen “Russische raketten uit te schakelen”.
REUTERS De Amerikaanse NAVO-ambassadeur Kay Bailey Hutchison liet vandaag alarmbellen afgaan, toen ze suggereerde dat de VS overwegen “Russische raketten uit te schakelen”.
De Amerikaanse NAVO-ambassadeur Kay Bailey Hutchison liet vandaag alarmbellen afgaan, toen ze suggereerde dat de VS overwegen “Russische raketten uit te schakelen” die in strijd zijn met een belangrijk wapenbeheersingsverdrag dat de VS en Rusland ondertekend hebben. Rusland reageert furieus.

De opmerkingen van Hutchison over het uitschakelen van Russische raketten - die ze tijdens een persconferentie maakte - waren ietwat ambigu, maar kunnen volgens experts door een kwaadwillend oor gemakkelijk geïnterpreteerd worden als doelend op een preventieve aanval van de VS. Zo’n aanval zou in het ergste geval tot een kernoorlog kunnen leiden.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken reageerde dan ook furieus op de opmerkingen, waarna Hutchison zo'n negen uur na haar initiële uitspraak haar toevlucht zocht tot Twitter om zich te verduidelijken. “Ik had het niet over een preventieve aanval op Rusland. Mijn punt is dat Rusland zich moet houden aan het INF-verdrag, zo niet dan moeten wij onze mogelijkheden opschroeven om de belangen van de VS en de NAVO te beschermen. De huidige situatie, waarin Rusland flagrant in overtreding is, is onhoudbaar.”

lees verder onder de tweet:

Het INF-verdrag waarover Hutchison spreekt is het in 1987 door de VS en Rusland ondertekende Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag waarin staat dat nucleaire en conventionele raketten en kruisraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer vernietigd moeten worden. Rusland ontkent het INF-verdrag te schenden.

"Agressieve retoriek"

“Mensen die zulke beweringen doen, zijn zich niet bewust van hun verantwoordelijkheid en het gevaar van zulke agressieve retoriek”, zegt Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een minstens even sterk staaltje van retorische agressie: “Wie heeft die vrouw het recht gegeven om zulke uitspraken te doen? Het Amerikaanse volk? Weten gewone Amerikanen wel dat hun belastinggeld naar ‘zogenaamde diplomaten’ gaat die zich zo agressief en destructief gedragen?”, fulmineerde ze. 

Defensieministers zullen het incident en de veronderstelde Russische overtredingen meenemen in hun NAVO-overleg in Brussel vandaag en morgen.

Kay Bailey Hutchison is een voormalige Republikeinse Senator uit Texas. Ze is nu iets langer dan een jaar Trumps NAVO-ambassadeur.

Kay Bailey Hutchison is een voormalige Republikeinse Senator uit Texas. Ze is nu iets langer dan een jaar Trumps NAVO-ambassadeur.
REUTERS Kay Bailey Hutchison is een voormalige Republikeinse Senator uit Texas. Ze is nu iets langer dan een jaar Trumps NAVO-ambassadeur.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Don Tessers

  Mevrouw is rijp voor een verzorgings centrum.....niet voor haar gevoelige huid.....!

 • frans Vullings

  word tijd dat de NAVO opgedoekt word of op zijn minst de grote agressor er uit gejaagd word

 • george patrick martou

  triestig gesteld met dat usa .. pffff ik denk ze worden ginder beetje kierewiet, teveel drugs in het drinkwater of gmo's in de voeding ? niet meer normaal zo agressief doen tegen bijna iedereen in de wereld en bully uithangen gelijk nozems ... is dat nog een normaal land zeg ? beter op afstand houden en opletten !!

 • Patrick Dewael

  Ik denk dat NAVO een selectief geheugen heeft. Ze komen met regels waar RU zich moet aan houden maar overtreden zelf alle regels. Zo bestaat er ook de regel dat NAVO geen landen van het vroegere Warschaupact mocht inlijven, heeft NAVO zich daar aan gehouden?

 • Luc Lepoudre

  Gans die Navo is meer dan lichtjes "ambigu". Ik juich het toe dat die aggresieve Navo-bende lik op stuk krijgen van Rusland. De Navo staat met een naïef onschuldig gezicht te klagen maar zij zijn het die de boel opstoken - niet Rusland. Die propaganda pakt niet meer bij mij.