Onderzoeksteam zoekt naar oorzaak en verantwoordelijke voor noodlanding van Sojoez-raket

De Sojoez-raket bij de lancering.
Photo News De Sojoez-raket bij de lancering.
Rusland start een onderzoek om na te gaan wie verantwoordelijk is voor de gedwongen noodlanding van de Sojoez-raket. Die steeg gisteren op, maar na 165 seconden moesten de twee astronauten hun capsule terug aan de grond zien te krijgen wegens een technisch defect. Dat liep gelukkig goed af.

De Sojoez-raket werd gisteren omstreeks 14.40 uur (lokale tijd) in Kazachstan gelanceerd. De twee astronauten aan boord zouden 180 dagen in de ruimte doorbrengen, maar hun reis werd ingekort door een defect. Na twee minuten en 45 seconden meldde kosmonaut Aleksej Ovitsjinin dat er een probleem was met de draagraket. Na ongeveer 34 minuten raakten de Rus Ovitsjinin en Amerikaan Nick Hague de grond terug. Ze landen zo’n 400 kilometer van de lanceersite.

Een Russisch onderzoeksteam zal nu nagaan wie verantwoordelijk is voor de gedwongen noodlanding. Het team vermoedt dat de voorgeschreven veiligheidsprocedures niet opgevolgd werden.

Oorzaak van incident en verantwoordelijke

Er werden reeds documenten opgevraagd en ook de lanceersite wordt onderzocht. Het doel is om na te gaan of er een misdaad gepleegd is op grond van de wet die “schending van veiligheidsvoorschriften verbiedt waardoor grote schade aangericht kan worden”. Totdat men de oorzaak van het incident en “de mensen die er verantwoordelijk voor zijn” ontdekt, worden bemande ruimtelanceringen opgeschort.

Ook Jim Bridenstine, hoofd bij NASA, tweette dat het Amerikaanse ruimtevaartprogramma “grondig onderzoek zal voeren naar de oorzaak van het incident”. Vermoedelijk zullen de Russen en Amerikanen onafhankelijk van elkaar werken. 

Roskosmos en NASA

Roskosmos is het bureau van de Russische overheid dat verantwoordelijk is voor ruimteonderzoek en lucht- en ruimtevaart. Ze werken regelmatig samen met andere organisaties waaronder ESA (Europese Ruimtevaartorganisatie) en NASA (National Aeronautics and Space).

Zo zouden NASA en Roskosmos het Internationaal Ruimtestation ISS gebruiken als basis voor verdere verkenning van de ruimte. Nu wilden de twee astronauten aan boord van de Sojoez-raket achterhalen waarom er een lek ontstond in een andere Sojoez MS-09/55S capsule die verbonden is aan het ISS. 

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA blijft wel "geweldige relaties" met zijn Russische tegenhanger Roskosmos behouden en blijft ook in de toekomst Sojoez-raketten gebruiken om astronauten naar het ISS te sturen. Dat verklaarde het hoofd van NASA nog tijdens een persconferentie. Hij benadrukt dat, na de mislukking, de juiste beslissingen werden genomen door de automatische piloot. "De mensen die de raket op punt stelden, hebben dat op een bewonderenswaardige manier gedaan", klinkt het.

Aleksej Ovitsjinin (L) en Nick Hague (R) konden hun familieleden gelukkig terug in de armen sluiten.
AFP Aleksej Ovitsjinin (L) en Nick Hague (R) konden hun familieleden gelukkig terug in de armen sluiten.
AFPReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.