Exclusief voor abonnees

Onderzoeksjournaliste Hind Fraihi: ‘De rol van de vrouwen bij IS wordt systematisch onderschat’

Damon De Backer
Mensen die ‘hun kak intrekken’, onderzoeksjournaliste Hind Fraihi heeft er een hekel aan. Zij doet net het omgekeerde en zegt altijd vrank haar gedacht. Zeker als het over IS-vrouwen gaat, zoals Candide H., wier rechtszaak deze week gepleit werd. ‘Ze beschouwt de jihad als fastfood. Op zo’n meisje krijg je nooit vat.’

Hind Fraihi doet momenteel onderzoek voor een nieuw boek, De jihadista, dat begin volgend jaar verschijnt. Tussendoor schrijft ze columns voor De Tijd en Ons Erfdeel. In 2006, bij de publicatie van haar eerste boek Undercover in Klein-Marokko, werd ze weggehoond. Ze was een sensatiezoekster en collaboratrice van extreemrechts, zeiden haar critici, die de opkomst van de radicale islam in Molenbeek ongetwijfeld overdreef. De aanslagen in Brussel en Parijs gaven haar echter gelijk, al smaakte dat wrang voor haar. 

Haar volgende boek, over de vrouwelijke kant van IS, maakt haar nu tot de geknipte figuur om Syriëganger Candide H. juist in te schatten. Die bestreed deze week in de Brugse rechtbank dat ze een terroriste is, en beweerde dat ze enkel uit liefde naar Syrië trok. 

Nu is ze terug in België, heeft ze werk, en zorgt ze voor haar kinderen. Zij was ‘slechts’ de jihadbruid die willoos haar man volgde, betoogde ze in de rechtbank. 

“Natuurlijk zullen die vrouwen op hun proces hun rol verkleinen”, zegt Fraihi. “Hun advocaten en hun families zullen hen dat ook influisteren, zodat ze minder zware straffen krijgen. (pauzeert even) Het beeld van de ‘jihadbruid’ in de media ergert me echt mateloos. Men maakt Hollywood van de jihad. Alsof al die vrouwen runaway brides zijn, op weg naar hun prins op het witte paard in Syrië. Het naïeve weglopertje, het weerloze meisje – het lijken wel afgevlakte personages uit een filmscript. Die zijn er. Ongetwijfeld. Maar er zijn er ook vele anderen.”

Wat is een betere term?

Hind Fraihi: “Het zijn gewoon terroristen. Zoals je een heel spectrum aan mannelijke terroristen hebt, heb je ook een heel spectrum aan vrouwelijke terroristen.”

Welk profiel heeft Candide H.? Zij had een onstabiele jeugd, viel in de handen van een loverboy en trok daarna naar Syrië.

Je hebt 14% van dit artikel gelezen
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lucas Theophiel

  Europa moet een eenheid opleiden om hen systematisch uit te schakelen....

 • Jan vanderwallen

  Moslimvrouwen zijn inderdaad niet te onderschatten, ze zijn dan ook gewoon om onderdrukt te worden en dat doet wat met een mens.

 • Lilianne Van Neylen

  Komedie spelen kunnen ze idd goed. Vraag is waarom wij dit weten? Door allerhande persartikelen en gebeurtenissen te lezen en te zien, zelfs zelf beleven in onze onmiddellijke omgeving. Maar boven die werkelijkheid staan onze befaamde rechters al lang! Helaas!

 • Denis Van den broeck

  Ze heeft gelijk en had al is gelijk maar dat horen ze niet graag en dan gaan ze verschieten in.mei als het verkiezingen is !!!! Hopelijk doe iedereen zijn ogen open want het is kwart na twaalf i.p.v.vijf voor twaalf

 • Patrick Voet

  Men vergeet ook dat hun geloof zegt dat liegen tegen niet gelovingen ok is. Dus ze staan in de rechtbank, onder ede, gewoon te liegen tegen ons.