Onderzoeksjournalist: "Trump had banden met maffia voor bouw Trump Tower"

AFP
In een uitgebreid stuk op nieuwswebsite Politico schrijft onderzoeksjournalist David Cay Johnston dat Donald Trump wel degelijk banden had met de maffia. Die zou hem geholpen hebben de bouw van de Trump Tower in hartje New York snel rond te krijgen.

In een nieuw artikel van onderzoeksjournalist David Cay Johnston, die al zo'n 27 jaar het doen en laten van Trump onder de loep neemt, beschrijft de Pulitzer Prize-winnaar in detail welke concrete informatie hij de voorbije jaren heeft kunnen verzamelen over de link tussen Trump en de maffia.

Daaruit blijkt dat Trump onder andere in de jaren 80 bij de bouw van zijn bekende Trump Tower en het appartementsblok Trump Plaza in zee ging met een bedrijf dat in het bezit was van twee bekende maffiafamilies.

Fat Tony

Voor de constructie van zijn gebouwen in hartje Manhattan koos Trump niet voor staal, wat de standaard was in de business, maar voor stortklaar beton. Bij dat materiaal is het erg belangrijk dat alles op tijd geleverd kan worden. Zoniet dreigt de constructie een kostelijke grap te worden en vertraging op te lopen.

Dat geeft de vakbonden dus macht, zo stelt Johnston. Daarom ging Trump in zee met S & A Concretes, van de maffiabazen Anthony 'Fat Tony' Salerno en Paul Castellano. Volgens Johnston hadden maffiafamilies in de jaren tachtig de hele betonindustrie én de bijhorende werknemersorganisaties in hun macht. Daarom betaalde Trump fors meer voor het beton, in ruil zorgden de maffiabazen dat alles tijdig geleverd werd.

De onderzoeksjournalist haalde die informatie uit de gerechtsdocumenten van het proces tegen Fat Tony. Die werd in 1988 veroordeeld en opgesloten in de gevangenis, waar hij later zou sterven.

Donald Trump.
REUTERS Donald Trump.

"Ik klaag je aan"

Op 27 april belde Johnston met Trump om hem een kans op wederwoord te bieden. De presidentskandidaat zei dat hij zich veel gebeurtenissen die de journalist aanhaalde niet meer herinnerde. "Dat is zo lang geleden." Trump zei ook dat de journalist "soms eerlijk is geweest, en soms ook niet" in zijn berichtgeving over de vastgoedgigant. En hij gaf Johnston ook een waarschuwing: "Als ik niet leuk vind wat je schrijft, dan klaag ik je aan."

'Als ik niet leuk vind wat je schrijft, dan klaag ik je aan'

Donald Trump aan onderzoeksjournalist Johnston

Ted Cruz

Johnston is niet de enige journalist die zich vragen stelt bij de bedenkelijke banden van Trump en de maffia. Zo haalt Johnston aan dat professor Douglas Brinkley, gespecialiseerd in presidentiële geschiedenis, stelt dat er geen andere kandidaat voor het Witte Huis ooit zo dicht betrokken is geweest met maffialeden, oplichters en andere misdadigers.

De voorbije weken berichtten verschillende media - van CNN en The Washington Post, tot ABC en The Daily Mail - al over de malafiede banden van Trump met de maffia.