Onderzoekscommissie moet beschuldigingen van buitengerechtelijke executies in Burundi nagaan

PHOTO_NEWS
De Burundese procureur-generaal heeft vandaag aangekondigd dat er een gerechtelijke onderzoekscommissie komt die licht moet werpen op de beschuldigingen van standrechtelijke executies door leger, politie en de jongerenvleugel van de regeringspartij. Volgens een gepubliceerd rapport van Human Rights Watch (HRW) zat het regime achter minstens 47 standrechtelijke executies in de noordwestelijke provincie Cibitoke, eind december 2014 en begin 2015.

Begin dit jaar maakte het Burundese leger bekend dat bij gevechten tussen het leger en een mysterieuze rebellengroep een honderdtal rebellen omkwamen. Over de identiteit van die rebellen zei het leger heel weinig te weten, behalve dat het zowel Hutu's als Tutsi's waren en allen Burundezen.

"Ik heb zonet een gerechtelijke onderzoekscommissie opgericht, bestaande uit drie magistraten van het openbaar ministerie", aldus procureur Valentin Bagorikunda. Die commissie heeft een maand de tijd voor haar rapport. "Als er standrechtelijke executies of mensenrechtenschendingen hebben plaatsgevonden, zal de commissie meteen een gerechtelijk vooronderzoek vorderen ten laste van de vermoedelijke daders."

Commissievoorzitter Adolphe Manirakiza zat al eerder een onderzoekscommissie voor, toen, in 2011, ook naar aanleiding van beschuldigingen van standrechtelijke executies in Burundi. Destijds was het de VN die de beschuldigingen uitte, maar volgens de commissie ging het om valse beschuldigingen.

Gisteren al had Bujumbura beloofd "punt per punt te antwoorden" op het HRW-rapport. Tegelijk had het regime uitgehaald naar "de traditioneel vijandelijke houding" van de mensenrechtenorganisatie.