Onderzoekers leren robot pannenkoeken bakken

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Duitse onderzoekers leren een robot pizza's en pannenkoeken bakken op basis van online instructies. Met hun RoboHow-project willen de onderzoekers van de universiteit van Bremen het taalbegrip van robots beter maken, zo schrijft MIT Technology Review.

Het RoboHow-project moet het uiteindelijk mogelijk maken dat een robot doet wat je hem zegt. Je kunt dan tegen de machine praten om iets gedaan te krijgen en hoeft niet meer elke handeling van tevoren te programmeren.

De wetenschappers zijn er tot nu toe in geslaagd om hun PR2-robot aanwijzingen te laten opvolgen van instructiewebsite Wikihow.
De robots krijgen ook les via instructiefilms of via gegevens die verzameld worden door mensen die de handelingen uitvoeren met speciale handschoenen waarmee de bewegingen kunnen worden gevolgd. 

Communiceren met mensen
Omdat ze het wiel niet steeds opnieuw willen moeten uitvinden, wordt de kennis van robots die een nieuwe handeling hebben geleerd opgeslagen in een online database. Andere robots hebben toegang tot het zogenaamde Open Ease archief. Zo hoeft niet elke robot elke handeling zelf te leren. 

De onderzoekers streven ernaar om robots uiteindelijk beter te laten communiceren met mensen. "Als je een robot in je fabriek hebt, wil je tegen de robot kunnen zeggen dat hij een schroef moet pakken, daar een moer op moet doen en die moer vervolgens moet aandraaien", aldus Michael Beetz, hoofd van de afdeling kunstmatige intelligentie van de universiteit.

Koken en kantoorklusjes
Het project dat nog enkele jaren voortduurt, concentreert zich op simpele keukenvaardigheden en het uitvoeren van eenvoudige kantoorklusjes. Op het internet zijn handleidingen beschikbaar voor het schoonmaken van een koffieapparaat en het bijvullen van de papierlade van een printer. Met de beschikbare software moet het binnenkort mogelijk zijn om die taken aan een robot over te laten.

In de keuken kan een robot in de nabije toekomst aan de hand van recepten helpen om de ingrediënten te verzamelen. Een robot kan eenvoudige handelingen, zoals het breken van een ei, leren met de technieken die de onderzoekers ontwikkelen.