Onderzoeker deeltjesversneller verdacht van terrorisme

AFP
Een Franse wetenschapper die met de Europese deeltjesversneller (CERN) de oerknal wilde nabootsen, was mogelijk ook op andere gebieden actief. Adlene Hicheur wordt namelijk verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van terreuraanslagen.

Het proces tegen de man is vandaag in Parijs begonnen. Hij riskeert een celstraf van tien jaar. De man werd in oktober 2009 in het huis van zijn ouders gearresteerd, niet ver van de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. In de woning vond de politie radicaalislamitische geschriften. Bovendien zou Hicheur in e-mails met een handlanger hebben gesproken over mogelijke doelen. Een legerbasis nabij de deeltjesversneller was één van die doelwitten.

Zijn advocaat stelt echter dat er geen enkel bewijs is van het begin van terreurplannen. In Frankrijk ligt het onderwerp terrorisme heel gevoelig na de aanslagen in en rond Toulouse. De dader zei dat hij lid was van terreurorganisatie al-Qaida. De politie schoot hem vorige week na een lange omsingeling van zijn huis dood.