Onderzoek naar twee ex-managers Vaticaanbank

REUTERS
Tegen twee voormalige managers van de Bank van het Vaticaan wordt een onderzoek gevoerd op verdenking van verduistering. Het Istituto per le Opere di Religione (Instituut voor de Religieuze Werken/IOR) deelde vandaag mee zelf aangifte gedaan te hebben tegen de mannen en een advocaat. Het gaat om bedrijvigheden uit de jaren 2001 tot 2008, die bij het vorig jaar gestarte interne onderzoek van de bank werden ontdekt. De betrokken rekeningen werden op bevel van het Openbaar Ministerie bevroren.

Het gaat om bedrijvigheden uit de jaren 2001 tot 2008, die bij het vorig jaar gestarte interne onderzoek van de bank werden ontdekt. De betrokken rekeningen werden op bevel van het Openbaar Ministerie bevroren.

Het gaat om verduistering van gelden bij vastgoedzaken. Dat zei de woordvoerder van Vaticaan, Federico Lombardi, volgens het persagentschap Ansa. Na klacht van het IOR heeft de bevoegde officier van Justitie in het Vaticaan een onderzoeksprocedure ingeleid. "We verheugen ons erop dat de auroriteiten van het Vaticaan gedecideerd hebben gereageerd", zei IOR-directeur Jean-Baptiste de Franssu.

De Bank van het Vaticaan is in haar lange geschiedenis van bestaan steeds weer door schandalen in verlegenheid gebracht. De laatste tijd spant ze zich evenwel in voor meer transparantie en heeft in de marge daarvan ook alle klanten en regeingen van de financiële instelling doorgelicht.