Onderzoek naar Trumps “geweldige advocaat” Rudy Giuliani vanwege illegaal gelobby

Rudy Giuliani.
AFP Rudy Giuliani.
Volgens The New York Times onderzoeken federale aanklagers of Rudy, Giuliani, de persoonlijke advocaat van president Trump in de Oekraïne in strijd met lobbywetten heeft gehandeld. Trump verdedigt zijn advocaat op Twitter en klaagt de “eenzijdige heksenjacht” aan tegen Giuliani.

Rudy Giuliani, oud-burgemeester van New York, zou volgens twee bronnen van de krant hebben geprobeerd de Amerikaanse ambassadrice in Oekraïne, Marie Yovanovitch, te dwarsbomen. Twee zakenpartners van de advocaat zouden bovendien een lid van het Amerikaanse Congres hebben betaald voor diens hulp om ambassadrice Yovanovitch weg te werken. 

De carrièrediplomate werd eerder dit jaar plots teruggeroepen door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Yovanovitch is haar vertrek te danken aan druk van president Trump en lobbywerk dat haar zwart heeft proberen te maken. Zij zou in de weg staan van persoonlijke winstbelangen van enkele individuen die zakenplannen hadden in het Oost-Europese land. Volgens de diplomate heeft de handelswijze het Amerikaanse buitenlands beleid geschaad, zo liet zij deze week aan een onderzoekscommissie weten. 

Voormalig ambassadrice Marie Yovanovitch eerder deze week in Washington DC.
AFP Voormalig ambassadrice Marie Yovanovitch eerder deze week in Washington DC.

Giuliani ontkent de aantijgingen, maar geeft toe dat hij samen met zijn partners en een Oekraïense aanklager zocht naar gevoelige informatie over de ambassadrice en andere doelwitten van Trump, waaronder voormalig vicepresident Joe Biden en diens zoon.

Door samen te werken met buitenlandse autoriteiten zonder dit te melden, zou Giuliani Amerikaanse lobbywetten hebben overtreden. De advocaat vindt dat zelf onzin, omdat hij naar eigen zeggen in opdracht van  Trump handelde.

De zakenpartners van Giuliani werden eerder deze week verhoord vanwege de vermeende betaling van buitenlands geld aan een Congreslid en andere kandidaten voor overheidsfuncties op federaal- en deelstaatniveau. De mannen werden tegen een borgtocht van één miljoen dollar weer vrijgelaten. 

Buitenlandse inmenging

De beschuldigingen aan het adres van Giuliani komen op een lastig moment voor president Donald Trump. Hij is opnieuw in een politiek steekspel terechtgeraakt, waarin hij mogelijk buitenlandse mogendheden - waaronder de president van Oekraïne - heeft proberen te bewegen tot het vergroten van zijn kansen in de (aankomende) presidentsverkiezingen. Ondertussen loopt een onderzoek naar een mogelijke afzettingsprocedure van de Amerikaanse president.

Trump verdedigde Giuliani vanmiddag op Twitter: “Dus nu zitten ze achter de legendarische ‘crime buster' en beste burgemeester in de geschiedenis van New York, Rudy Giuliani, aan”, aldus Trump. “Hij mag de grenzen af en toe opzoeken, maar hij is ook een geweldige kerel en geweldig advocaat. Zo’n eenzijdige heksenjacht in de VS. Schande!”
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Gevaert

  Guiliani is verbrand. Het moet nog doordringen dat dit Cohen 2.0 is. Op naar de volgende advocaat?

 • Kai Rombouts

  Velen verlangen hier naar Sanders of Warren blijkbaar. Het socialisme/communisme is nog nooit zo dichtbij geweest in de VS. Vandaag een mooi artikel van een man woonachtig in het socialistisch droomland Venezuela in Breitbart. Ik raad iedereen de miserie van deze man te lezen, daarna stem je gerust op Bernie als je zijn pijn nog steeds niet voelt...

 • Lea Hils

  Daar is de sprookjesschrijver weer die het opneemt voor de meest valse president van de VS, nietwaar fonske stel uw kandidatuur bij het hln. of bij de nva succes gegarandeerd.

 • Diane Bernaerts

  Als zelfs Mitch McConnell zijn mond al houdt over het komende impeachment, dan weet je het wel! Zelfs Fox en the Drudge Report steunen Trump niet meer onvoorwaardelijk; de enigen die hem nu nog door dik en dun steunen, zijn de Breitbart-adepten.

 • Diane Bernaerts

  En inmiddels begint Trump al afstand te nemen van Giuliani: op de simpele vraag of Giuliani nog steeds zijn advocaat is, antwoordde hij: "I don't know." Zegt wel genoeg! Giuliani mag "de bonen fretten"! En Giuliani zelf, die is zo dement dat hij in een interview het woord "whistleblower" niet meer wist en in de plaats constant "witchhunter" zei.