Onderzoek naar politiegeweld tegen 73-jarige vrouw die zwaargewond raakte tijdens protest gele hesjes

Photo News
In Frankrijk is een onderzoek gestart naar de omstandigheden waarin een 73-jarige vrouw zwaargewond raakte tijdens het protest van de gele hesjes in Nice. De vrouw liep zaterdag daarbij verschillende schedelfracturen op. Ondertussen heeft president Emmanuel Macron ook al kritiek gekregen omdat hij de vrouw niet alleen “een snel herstel” maar ook “wijsheid” toewenste.

De bijzonder harde beelden van de 73-jarige Geneviève Legay, liggend in een plas bloed op de straat, worden massaal gedeeld op sociale media, vaak vergezeld van kritiek tegen het politiegeweld. Twee dagen na de gebeurtenissen is de polemiek alleen maar toegenomen. 

President Macron wenste de zeventiger een “snel herstel en misschien een vorm van wijsheid” toe. “Als we kwetsbaar zijn, kunnen we geduwd worden, en dan gaan we niet naar verboden plaatsen die ons in situaties als deze plaatsen”, zei de president in een interview met de regionale krant Nice-Matin.

In Nice was er zaterdag sprake van “un périmètre de protection”, een perimeter waarin alle gebouwen beschermd werden tegen vandalisme en plundering. Ook burgemeester Christian Estrosi vond dat de vrouw iets beter had kunnen opletten. “Er was een verbod op demonstraties. Ik wens een spoedig herstel aan deze dame die perfect kon gemanifesteerd hebben om 14 uur, toen dat toegestaan was.”

Geneviève Legay
Photo News Geneviève Legay

Legay raakte wellicht zwaargewond toen de oproerpolitie de demonstranten van de Place Garibaldi joegen. Het grootste plein van Nice behoorde tot de verboden zone tijdens de protesten in het stadscentrum. Er werd een onderzoek geopend naar de omstandigheden waarin de vrouw meerdere schedelfracturen opliep.

Klacht tegen politie en prefect

De familie richt zich met haar klacht niet alleen tegen de politie maar ook tegen de prefect van het departement. “We zullen een officiële klacht indienen voor opzettelijk geweld met wapens en in groep door personen met gezag tegen kwetsbare personen. En tegen de prefect voor medeplichtigheid”, kondigde de advocaat van de familie aan. Die noemde de uitspraken van Macron ook “onbeschoft”. “Onze ouderen hebben het recht om hun politieke overtuigingen te uiten”, klonk het nog.

Photo News



9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Dan voelen ze zich machtig, dit soort van politiemensen, tegen ouderlingen. Ze kraaien moord en brand als zoiets iemand van hen voor krijgt.

 • Gaston Armi

  Als toegang tot een bepaalde plaats verboden is, moet je daar wegblijven. Alle steun voor de politiediensten die dikwijls in zeer moeilijke omstandigheden hun job doen. Jammer van deze ongelukkige afloop.

 • Peggie Van Audenhove

  Als het geweten is dat de politie keihard optreedt in Parijs dan is naar zo'n betoging gaan op eigen risico. Ze lachen er in Frankrijk in elk geval niet mee in tegenstelling tot ons land. Daar moet de politie zich laten uitschelden, bespuwen, met stenen bekogelen enz. en mogen zij amper iets terugdoen. Beide manieren kunnen beter.

 • Fred Bompans

  Ronny Meuris, heeft men de politie opgedragen om een weerloze en bejaarde vrouw, die niets verkeerd deed, gewoon in mekaar te slagen ?

 • ronny meuris

  De politie doet ook maar wat hen opgedragen is. De "bevelhebbers " waar iedereen tegen op straat komt zullen zoals steeds weer buiten schot blijven.