Onderzoek naar Pakistaans parlementslid die oproept om aanslag te plegen op Charlie Hebdo

Vlak na de aanslagen in Parijs: Waxinelichtjes vormen de tekst 'Je suis Charlie' op de PLace de La Republique.
ANP Vlak na de aanslagen in Parijs: Waxinelichtjes vormen de tekst 'Je suis Charlie' op de PLace de La Republique.
Het parket van Parijs heeft een vooronderzoek geopend naar een oproep van een Pakistaans parlementslid om een aanslag te plegen tegen het satirische magazine Charlie Hebdo. De man had eerder in het parlement gezegd dat hij 200.000 dollar zou uitloven voor wie de "eigenaar" van Charlie Hebdo zou doden.

Ghulam Ahmed Bilour, nu parlementslid maar in een verder verleden nog minister van Spoorwegen, zei op 2 februari in het parlement dat hij 200.000 dollar uitloofde voor wie de "eigenaar" van Charlie Hebdo zou doden, bericht de website van de Pakistaanse krant The Express Tribune.

Volgens het artikel beloofde hij ook 100.000 dollar aan de families van Cherif en Saïd Kouachi en Amédy Coulibaly, de daders van de drie aanslagen in Parijs op 7 en 9 januari, die door de ordediensten onschadelijk werden gemaakt. Bij de aanslagen op Charlie Hebdo, een lokale politieagente en een kleine supermarkt vielen zeventien doden.

Volgens de gerechtelijke bron werd een vooronderzoek geopend naar "provocatie via online communicatie om terreurdaden uit te lokken" en "doodsbedreigingen gelinkt aan een terroristische aanslag". Het onderzoek is in handen van de Algemene Directie Binnenlandse Veiligheid (DGSI).

Niet de eerste keer
In september 2012 had Ghulam Ahmed Bilour, toen nog minister, vanuit zijn thuisbasis in Peshawar 100.000 dollar uitgeloofd om de regisseur van de omstreden anti-islamfilm "Innocence of muslims" te vermoorden. Zijn oproep werd toen algemeen veroordeeld, ook door zijn eigen partij, Awami National Party (ANP).

Zijn tegenstanders zagen er een politiek manoeuvre in om het religieuze en conservatieve electoraat van zijn regio te paaien. De Pakistaanse taliban schrapten de ex-minister van hun zwarte lijst na zijn oproep.