Onderzoek naar neergeschoten Boeing: getroffen landen zitten donderdag samen, arrestaties in Iran

Wrakstukken van de neergeschoten Oekraïense Boeing.
via REUTERS Wrakstukken van de neergeschoten Oekraïense Boeing.
In Iran zijn arrestaties verricht van mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij het per ongeluk neerhalen van het Oekraïense passagiersvliegtuig vorige week. Dat meldt een Iraanse justitiewoordvoerder. De coördinatiegroep van de landen die bij de crash van de Boeing inwoners hebben verloren, heeft intussen beslist donderdag samen te komen in Londen, zegt de Canadese minister van Buitenlandse Zaken. 

Zaterdag erkende het Iraanse leger verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van het Oekraïense vliegtuig. Alle 176 inzittenden kwamen daarbij om.

Ingewikkeld

Over het aantal arrestanten en hun identiteit zijn vooralsnog geen mededelingen gedaan. Op een op de televisie uitgezonden persconferentie maakte de Iraanse justitiewoordvoerder Gholamhossein Esmaili enkel bekend dat “wij intensief onderzoek hebben gedaan” en “in dit verband meerdere mensen zijn gearresteerd”. De woordvoerder stipte nog aan dat de zaak ingewikkeld is en veel dimensies heeft die onderzoek behoeven vooraleer resultaat kan geboekt worden.

De Iraanse president Hassan Rohani had even tevoren gezegd dat “één persoon niet alleen verantwoordelijk kan zijn voor de vliegtuigcrash”. Hij herhaalde dat alle verantwoordelijken voor het drama zullen worden gestraft. Rohani noemde de ramp ook “een onvergeeflijke fout”.

Druk opvoeren

De coördinatiegroep van getroffen landen werd in de nasleep van de ramp door Canada in het leven geroepen en omvat naast Canada zelf ook Groot-Brittannië, Oekraïne, Zweden en Afghanistan. Al deze landen hebben elkaar sinds het drama al twee keer telefonisch gesproken. Er werd onder meer gereflecteerd over eventuele financiële compensaties. 

Donderdag komen ze nu ook fysiek samen in Londen. De buitenlandministers van de vijf landen willen verder druk blijven uitoefenen op Iran om consulaire toegang te verkrijgen en een transparant onderzoek te eisen, aldus een woordvoerder van het Canadese ministerie.

Toegang tot zwarte dozen

De Canadese experts die maandag naar Teheran zijn gestuurd in het kader van het onderzoek naar de crash zullen toegang krijgen tot het wrak en de zwarte dozen van het toestel. 

“We weten niet welke vorm ons onderzoek zal aannemen” maar “onze rol zal, gelet op de voorschriften van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO), erg beperkt zijn”, verklaarde Kathy Fox, voorzitter van de Transportveiligheidsraad (BST) van Canada, tijdens een persconferentie. Er zijn evenwel “signalen dat Iran de BST een actievere rol zal laten spelen dan normaal gezien de norm is”, vervolgde ze.

Twee Canadese onderzoekers worden maandagavond in Teheran verwacht en nog eens twee anderen zullen hen spoedig vergezellen, zei Fox. Ze werden door Iran, dat het onderzoek leidt, uitgenodigd om mee te helpen met het ontcijferen van de zwarte dozen van de Boeing. De Canadese onderzoekers krijgen ook toegang tot de plaats van de crash en zullen in een loods in de buurt de reconstructie van het wrak bijwonen.

Maandagavond worden in Teheran overigens ook tien verantwoordelijken van het Canadese minister van Buitenlandse Zaken verwacht. Zij zijn belast met het identificeren en repatriëren van de Canadese slachtoffers van de ramp.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • paul lemmens

    je moet daar geen onderzoek meer doen geld verkwisting , hij is neergeschoten en uit , nu moeten de families geholpen worden