Onderzoek naar MH17 mondt uit in “campagne tegen Rusland”, volgens Maleisisch premier

Maleisisch premier Mahathir Mohamad.
EPA Maleisisch premier Mahathir Mohamad.
De Maleisische premier Mahathir Mohamad heeft de beslissing om drie Russen en een Oekraïner te berechten voor het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines "belachelijk" genoemd. Hij deed het onderzoek af als een campagne tegen Rusland. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens de bewindsman zijn de laatste bevindingen van het Joint Investigation Team (JIT), dat de ramp met vlucht MH17 onderzoekt, "niets anders dan van horen zeggen".

"We zijn erg ongelukkig want vanaf het begin is het een politieke zaak geworden hoe Rusland te beschuldigen van wangedrag", aldus de 93-jarige Maleisische premier. "Dat is belachelijk", aldus de bewindsman die verder zei bewijs te willen zien. "Tot nu toe is er geen enkel bewijs".

Mahathir werd in Putrajaya gevraagd of zijn kritiek te maken heeft met zijn uitstekende banden met Moskou en de spectaculair groeiende export van Maleisische palmolie naar Rusland. Maar dat heeft er volgens de premier niets mee te maken.

Twijfel

In een andere verklaring zegt het Maleisische ministerie van Buitenlandse Zaken dat het de "Maleisische benadering is dat conclusies altijd gebaseerd moeten zijn op bewijs en niet politiek gemotiveerd moeten zijn". In die verklaring zegt Kuala Lumpur echter ook dat het toegewijd blijft aan het JIT.

De Nederlandse regering vroeg Maleisië eerder om opheldering over uitspraken van de premier van dat land. Die trok toen in twijfel of Rusland verantwoordelijk was voor de MH17-ramp.

Het staat volgens het JIT vast dat het vliegtuig is neergehaald met een Buk-raket die afkomstig was van de 53e luchtafweerraketbrigade uit Koersk, een onderdeel van het Russische leger.

JIT

 Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 geraakt door een Buk-raket en stortte neer in Oekraïne, op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden, onder wie meer dan 190 Nederlanders en vier Belgen, kwamen om. Er waren ook 43 Maleisiërs aan boord. 

Het internationale Joint Investigation Team doet onderzoek naar de ramp en bestaat uit leden van politie en justitie uit Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne. Maleisië werd pas 4 maanden na de start van het JIT lid en dat kwam volgens Maleisische media omdat Oekraïne het land wantrouwde en dwarszat. 

Maleisische waarnemers vinden het ook vreemd dat Oekraïne deelneemt aan het onderzoek. Dat land behoort zelf tot de verdachten en er was in Kiev vijf maanden voor de rampvlucht MH17 een anti-Russische machtswisseling. Maar Maleisië wordt volgens Mahatir wel zo veel mogelijk op afstand gehouden en Oekraïne niet. Toen de Nederlandse minister Blok vorig jaar in een persconferentie Rusland verantwoordelijk stelde, zou Maleisië daarvan niet eens op de hoogte zijn gesteld.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Kees Huls

    Ik kan nog steeds niet begrijpen welk belang Rusland of de pro- Russische opstandelingen zouden hebben om de MH17 neer te halen. Of er waren andere (gevechts) vliegtuigen in de buurt waardoor een fout gemaakt werd maar Oekraïne weigert de radargegevens te openbaren. Oekraïne had wel belang bij het incident om sympathie van de wereld te winnen voor het conflict. Ik denk ook dat het onderzoek met zeer gekleurde brillen uitgevoerd wordt en kan de mening van Mohammed wel delen.

  • Luc Lepoudre

    Deze zaak ligt mij diep aan het hart en kon bestudeert worden aan de hand van ongecensureerd fotomateriaal onmiddellijk na de crash. De vraag/opmerking van de Maleisische premier een paar weken geleden was een van de beste argumenten dat het geen Buk was geweest en waaraan niemand hier had gedacht - Oosterse wijsheid. Het antwoord en bewijzen van de Jit zijn dan ook belachelijk. Nu heet hij direct pro-Russisch te zijn. Zo werken de Anglo-Amerikanen en hun Navo.

  • Don Tessers

    Zijn alle Youtube video,s in dit onderzoek meegenomen? Er zijn veel video,s die het rapport tegenspreken, zeker wat betreft het buktransport en de tijd en data. Daarnaast zwijgt men over de militaire jets die zeker op de rader te zien waren vlakbij dit toestel waarvan een piloot naderhand zelfmoord pleegde. Veel vragen en geen antwoorden. Wordt dit een politiek steekspel in verband met de belangen die een paar maanden voor de ramp met de Oekraïne werden besloten?