Onderzoek naar kindermisbruik door Brits ex-premier Heath

Voormalig eerste minister Edward Heath in de tuin van zijn woning in Salisbury.
AP Voormalig eerste minister Edward Heath in de tuin van zijn woning in Salisbury.
Een onafhankelijke politiewaakhond in het Verenigd Koninkrijk gaat onderzoeken of de politie van het graafschap Wiltshire te lichtzinnig is omgesprongen met beschuldigingen van kindermisbruik door voormalig eerste minister Edward Heath (Conservatives). Dat meldt The Guardian. De klacht komt van een politieman op rust, die beweert dat beschuldigingen tegen Heath nooit grondig zijn onderzocht.

De Independent Police Complaints Commission (IPCC) opent een formeel onderzoek, dat kadert in de zaak rond seksueel misbruik in het verleden. "We zullen onderzoeken of het klopt dat de politie van Wiltshire niet overging tot vervolging nadat gemeld werd dat Sir Edward Heath mogelijk betrokken was bij seksuele misdrijven met kinderen", luidt de verklaring van de IPCC. "We gaan ook na of de politie vervolgens stappen heeft gezet om de beweringen te onderzoeken."

De politie van Wiltshire zegt dat ze wel degelijk onderzoek verricht heeft en alle informatie heeft doorgespeeld aan de IPCC. "Mijn kantoor heeft de voortgang in het onderzoek in elke fase nauwgezet opgevolgd", reageerde commissaris Angus Macpherson.

Doofpot

De beschuldigingen tegen Heath dateren van de jaren 90. De politie zegt sindsdien gezocht te hebben naar getuigen of slachtoffers die de beschuldigingen konden bevestigen. "Heath woonde vele jaren in Salisbury", luidt het. "Ik zou slachtoffers, of mensen die informatie bezitten die het onderzoek kan vooruithelpen, willen aanmoedigen om zich te melden."

Heath overleed in 2005 op 89-jarige leeftijd. Hij was eerste minister van 1970 tot 1974. Edward Heath is slechts een van de vele politici en andere invloedrijke personen die beschuldigd worden van kindermisbruik in de jaren 70 en 80. Eerder deze zomer werd een onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van een Nieuw-Zeelandse rechter in het leven geroepen. Duizenden slachtoffers worden uitgenodigd om te getuigen.

In een rapport stelde Peter Wanless, chef van de National Society for the Prevention of Cruelty to Children, vorig jaar nog dat er geen bewijzen te vinden zijn dat justitie en politie in de jaren 80 feiten over seksueel misbruik van kinderen in de doofpot hebben gestopt.

'Ik zou slachtoffers, of mensen die informatie bezitten die het onderzoek kan vooruithelpen, willen aanmoedigen om zich te melden'

Angus Macpherson, commissaris politie Wiltshire