Onderzoek naar financiering verkiezingscampagne Sarkozy

UNKNOWN
Het Franse gerecht heeft een onderzoek geopend naar de financiering van de verkiezingscampagne van de Franse president Sarkozy van 2007. Zo zou de erfgename van L'Oreal, Liliane Bettencourt, een van 's werelds rijkste vrouwen, een illegale bijdrage van 150.000 euro gegeven hebben aan de campagne van Sarkozy.

Dat verklaarde de voormalige boekhoudster van Bettencourt.
Het onderzoek werd gisteren geopend "op basis van de verklaringen van Claire Thibout", die tot november 2008 boekhoudster was van Bettencourt.
 
Fortuin
Thibout bevestigde dat minister van Arbeid en Sociale Zaken Eric Woerth, toen de financiële directeur van de campagne van Sarkozy, in maart 2007 150.000 euro heeft ontvangen. Volgens de boekhoudster vroeg Patrice de Maistre, de man die het fortuin van Bettencourt beheert, haar in 2007 om het geld af te halen voor de campagne van de president. Naar eigen zeggen haalde de vrouw 50.000 euro bij de bank af. De rest van het bedrag zou Maistre van een van Bettencourts Zwitserse bankrekeningen gehaald hebben.
 
Patrice de Maistre werd afgelopen maandag ondervraagd door de politie. De man ontkent formeel alle beschuldigingen van Thibout die volgens hem leugens zijn. Ook Sarkozy en Woerth ontkennen in alle toonaarden. (belga/gb)